Bučke lahko napolnimo z različnimi nadevi, tako z vegetarijanskimi kot mesnimi. Meni so ljubši zadnji.
Sestavine za 2 osebi:
2 večji bučki (vsaka približno 250 g)
olivno olje
sol
1/2 čebule
3 stroki česna
200 g mešanega mletega mesa
poper
origano
bazilika
300 g paradižnika v koščkih
poper
50 g parmezana
100 g mozzarelle
12 češnjevih paradižnikov
1 žlica rjavega sladkorja
Bučke operemo, obrišemo in vzdolžno razpolovimo. Z žličko odstranimo semenje, da dobimo nekakšne ladjice. Bučke na zunanji strani naoljimo, po notranji strani pa jih narahlo posolimo.
Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi na olivnem olju ju prepražimo. Ko čebula postekleni, dodamo mleto meso, ki ga pražimo tako dolgo, da se razpusti in nekoliko porjavi. Solimo in popramo po okusu. Začinimo z origanom in baziliko.
Prilijemo paradižnik v koščkih, pokrijemo posodo in kuhamo 15 minut. Odstavimo posodo in primešamo nariban parmezan.
Bučke napolnimo z mesnim nadevom in porazdelimo po pekaču. Po 20 minutah pečenja pri 180 °C jih vzamemo iz pečice in potresemo z natrganimi koščki mozzarelle.
Češnjev paradižnik križno zarežemo. Predevamo ga v skledo, potresemo z rjavim sladkorjem in zabelimo z olivnim oljem. Vse skupaj dobro premešamo. Paradižnik predevamo v pekač, kjer so že bučke.
Pekač z bučkami in paradižnikom damo nazaj v pečico in pečemo še 15 minut, da se mozzarella rahlo zapeče, sladkor na paradižniku pa karamelizira.
Bučke
Bučke so priljubljena zelenjava, ki jo uživajo številni po vsem svetu. Bučke sodijo v družino Cucurbitaceae, ki vključuje tudi buče, kumare in melone. Bučke so vsestranska zelenjava, ki jo lahko uporabimo v različnih jedeh. Ima malo kalorij, veliko vlaknin in vitaminov ter odličen vir antioksidantov.
Bučke so priljubljena izbira za številne jedi zaradi svojega blagega okusa in sposobnosti, da prevzamejo okuse drugih sestavin. Bučke lahko jemo surove, pečene na žaru, kuhane na pari, dušene ali pečene. Bučke lahko uporabite v različnih receptih, od bučkinega kruha do lazanje. Bučke so tudi odličen dodatek k juham in solatam.
Ko kupujete bučke, poiščite tiste, ki so čvrste in živih barv. Izogibajte se tistim, ki so obtolčene ali imajo mehke lise. Bučke lahko v hladilniku hranimo do enega tedna. Pred pripravo jih operite s hladno vodo in posušite.