Polnjene bučke
Bučke lahko napolnimo z različnimi nadevi, tako z vegetarijanskimi kot mesnimi. Meni so ljubši zadnji.
Sestavine za 2 osebi:
2 večji bučki (vsaka približno 250 g)
olivno olje
sol
1/2 čebule
3 stroki česna
200 g mešanega mletega mesa
poper
origano
bazilika
300 g paradižnika v koščkih
poper
50 g parmezana
100 g mozzarelle
12 češnjevih paradižnikov
1 žlica rjavega sladkorja
Bučke operemo, obrišemo in vzdolžno razpolovimo. Z žličko odstranimo semenje, da dobimo nekakšne ladjice. Bučke na zunanji strani naoljimo, po notranji strani pa jih narahlo posolimo.
Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi na olivnem olju ju prepražimo. Ko čebula postekleni, dodamo mleto meso, ki ga pražimo tako dolgo, da se razpusti in nekoliko porjavi. Solimo in popramo po okusu. Začinimo z origanom in baziliko.
Prilijemo paradižnik v koščkih, pokrijemo posodo in kuhamo 15 minut. Odstavimo posodo in primešamo nariban parmezan.
Bučke napolnimo z mesnim nadevom in porazdelimo po pekaču. Po 20 minutah pečenja pri 180 °C jih vzamemo iz pečice in potresemo z natrganimi koščki mozzarelle.
Češnjev paradižnik križno zarežemo. Predevamo ga v skledo, potresemo z rjavim sladkorjem in zabelimo z olivnim oljem. Vse skupaj dobro premešamo. Paradižnik predevamo v pekač, kjer so že bučke.
Pekač z bučkami in paradižnikom damo nazaj v pečico in pečemo še 15 minut, da se mozzarella rahlo zapeče, sladkor na paradižniku pa karamelizira.