a Polnjene bučke - Kuharski recepti - Okusno.si

Polnjene bučke

Bučke lahko napolnimo z različnimi nadevi, tako z vegetarijanskimi kot mesnimi. Meni so ljubši slednji. Zaradi tega sem pripravil recept za polnjene bučke z mesnim nadevom.

Sestavine za polnjene bučke (za 2 osebi):
2 večji bučki (vsaka približno 250 g)
olivno olje
sol
1/2 čebule
3 stroki česna
200 g mešanega mletega mesa
poper
origano
bazilika
300 g paradižnika v koščkih
poper
50 g parmezana
100 g mozzarelle
12 češnjevih paradižnikov
1 žlica rjavega sladkorja

Kako pripravimo polnjene bučke?

Bučke operemo, obrišemo in vzdolžno razpolovimo. Z žličko odstranimo semenje, da dobimo nekakšne ladjice. Bučke na zunanji strani naoljimo, po notranji strani pa jih narahlo posolimo.

Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi na olivnem olju ju prepražimo. Ko čebula postekleni, dodamo mleto meso, ki ga pražimo tako dolgo, da se razpusti in nekoliko porjavi. Solimo in popramo po okusu. Začinimo z origanom in baziliko.

Prilijemo paradižnik v koščkih, pokrijemo posodo in kuhamo 15 minut. Odstavimo posodo in primešamo nariban parmezan.

Bučke napolnimo z mesnim nadevom in porazdelimo po pekaču. Po 20 minutah pečenja pri 180 °C jih vzamemo iz pečice in potresemo z natrganimi koščki mozzarelle.

polnjene bucke
recept za polnjene bučke
polnjene-bucke-recept
bučke nadevane z mletim mesom

Češnjev paradižnik križno zarežemo. Predevamo ga v skledo, potresemo z rjavim sladkorjem in zabelimo z olivnim oljem. Vse skupaj dobro premešamo. Paradižnik predevamo v pekač, kjer so že bučke.

Pekač z bučkami in paradižnikom damo nazaj v pečico in pečemo še 15 minut, da se mozzarella rahlo zapeče, sladkor na paradižniku pa karamelizira.

recept-polnjene-bucke
polnjene bučke z mletim mesom
recept-polnjene-bucke-mleto-meso
polnjene bučke

Polnjene bučke – dodatne informacije

Katere vrste bučk so primerne za polnjenje?

Za polnjenje so primerne tako zelene kot rumene bučke, pri čemer je izbira odvisna od vašega okusa. Zelene bučke so bolj pogoste in imajo rahlo nevtralnejši okus, rumene pa so nekoliko bolj sladkaste. Najbolj primerne so srednje velike bučke, saj so dovolj velike za polnjenje in jih ni treba predolgo peči. Okrogle bučke so odlična alternativa, saj njihov globok notranji del omogoča več prostora za nadev.

Katera zelišča lahko uporabimo za izboljšanje okusa?

Zelišča osvežijo jed in ji dodajo aromatične note. Za polnjene bučke se priporoča uporaba bazilike (dobro se ujema s paradižnikovimi omakami), peteršilja (za svežino in živahnost), timijana ali origana (za dodaten italijanski pridih).

Katere vrste sira so najboljše za polnjene bučke?

Za izboljšanje okusa polnjenih bučk lahko uporabite različne vrste sira, kot so mocarela, feta, parmezan ali sir s plesnijo, ki se med peko lepo stopijo in dodajo bogat okus.

Katere omake se najbolje podajo k polnjenim bučkam?

Kot prilogo lahko postrežete paradižnikovo omako, jogurtovo omako z zelišči ali smetanovo omako, ki poudari okuse nadeva.

Kako pogreti polnjene bučke?

Kako polnjene bučke pravilno pogreti, da ostanejo okusne?
Pri pogrevanju jih položite v pečico, segreto na 180 °C, in jih pecite približno 10 minut. Tako ohranijo svojo sočnost in okus.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top