Ričet | Okusno.si

Ričet

Ričet je ena izmed jedi, ki jih kot otrok nisem maral. Tisti dan, ko je bil v šolski menzi
za kosilo ričet, sem seveda domov prihajal lačen. Danes je na srečo položaj obraten.
No, vsaj pri meni, ne pa tudi pri mojih otrocih :-(.

Kako se naredi ričet?

Sestavine za 6–8 oseb:

  • 300 g ješprenja
  • olje
  • 250 g čebule
  • 4 stroki česna
  • 100 g peteršiljeve korenine
  • 250 g rumenega korenčka
  • 250 g korenčka
  • 150 g rumene kolerabe
  • 120 g pora
  • 80 g stebelne zelene
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sol
  • poper
  • majaron
  • lovorjev list
  • 700 g prekajenega mesa (šunka, rebra, lahko tudi kranjske klobase)
  • 230 g rjavega fižola iz pločevinke
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Ješprenj, ki je bil preko noči namočen v vodi, precedimo in speremo. V večjem loncu zavremo osoljeno vodo in v njej 30 minut kuhamo ješprenj, nato ga precedimo. Vodo prihranimo.

kako-se-naredi-ricet

Na olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko postekleni, ji dodamo sesekljan česen in pražimo še dobro minuto. Dodamo sesekljano peteršiljevo korenino, na polovične  kolobarje narezano korenje, kolerabo in por ter sesekljano zeleno.

sestavine-za-ricet

Vse skupaj pražimo dobro minuto. Nato dodamo v posodo ješprenj.

recept-jesprenj

Zelenjavo zalijemo z vodo (2,5 l) v kateri se je kuhal ješprenj, primešamo žlico paradižnikove mezge, solimo in popramo po okusu ter začinimo še z majaronom in lovorjevim listom.

Kako dolgo se kuha ričet?

Da bo okus ričeta še boljši, dodamo večji kos prekajenega mesa.

recept-za-ricet

Pri nizki temperaturi kuhamo v pokriti posodi 60 minut. Med kuhanjem ričet večkrat premešamo. 5 minut pred koncem kuhanja dodamo fižol iz pločevinke, ki smo ga dobro sprali.

Ko je ričet skuhan, ga po potrebi dosolimo (slan bo že zaradi prekajenega mesa) in popramo ter mu primešamo še sesekljan peteršilj.

ričet-recept

Ričet – dodatne informacije

Ričet je vrsta slovanske enolončnice iz ješprena, zelenjave in različnega prekajenega mesa. Pogosto se postreže s kislo smetano in peteršiljem.

Ričet je krepka in nasitna jed iz srednje in vzhodne Evrope. Ričet je narejen tako, da v enem loncu združimo ješprenj, fižol, zelenjavo in začimbe. Iz omenjenih sestavin skuhamo krepko enolončnico, ki jo lahko postrežemo kot glavno jed.

Ješprenj je glavna sestavina ričeta in ga pogosto pustimo namakati čez noč, preden ga skuhamo. Ostale sestavine dodamo v lonec in kuhamo toliko časa, da se vse sestavine zmehčajo. Zelenjava, ki jo uporabimo za ričet, je lahko različna, nekateri recepti zahtevajo dodatek krompirja in korenja. Za okus so pogosto dodane tudi začimbe, kot so lovorjev list, peteršilj, majaron, poper in česen.

Ričet običajno postrežemo s kepico kisle smetane in potresemo s sesekljanim svežim peteršiljem. Ričet lahko postrežete tudi s kosom hrustljavega kruha in kozarcem piva. Ričet je idealen obrok za mrzle zimske noči, zaradi nasitne narave pa je odlična izbira za enolončnico.

Ričet je preprosta jed, polna okusa in hranljivosti. Ričet je odličen način, da se v enem obroku nasitite polnozrnatih žitaric, zelenjave in beljakovin. Verjamemo, da bo ta enolončnica, za katero si lahko preberete recept v začetku tega prispevka, všeč celotni družini.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top