Ričet

Ričet je ena izmed jedi, ki jih kot otrok nisem maral. Tisti dan, ko je bil v šolski menzi
za kosilo ričet, sem seveda domov prihajal lačen. Danes je na srečo položaj obraten.
No, vsaj pri meni, ne pa tudi pri mojih otrocih :-(.

Sestavine za 6–8 oseb:

  • 300 g ješprenja
  • olje
  • 250 g čebule
  • 4 stroki česna
  • 100 g peteršiljeve korenine
  • 250 g rumenega korenčka
  • 250 g korenčka
  • 150 g rumene kolerabe
  • 120 g pora
  • 80 g stebelne zelene
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sol
  • poper
  • majaron
  • lovorjev list
  • 700 g prekajenega mesa (šunka, rebra, lahko tudi kranjske klobase)
  • 230 g rjavega fižola iz pločevinke
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Ješprenj, ki je bil preko noči namočen v vodi, precedimo in speremo. V večjem loncu zavremo osoljeno vodo in v njej 30 minut kuhamo ješprenj, nato ga precedimo. Vodo prihranimo.

Na olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko postekleni, ji dodamo sesekljan česen in pražimo še dobro minuto. Dodamo sesekljano peteršiljevo korenino, na polovične  kolobarje narezano korenje, kolerabo in por ter sesekljano zeleno.

Zelenjavo zalijemo z vodo (2,5 l) v kateri se je kuhal ješprenj, primešamo žlico paradižnikove mezge, solimo in popramo po okusu ter začinimo še z majaronom in lovorjevim listom.

Da bo okus ričeta še boljši, dodamo večji kos prekajenega mesa. Pri nizki temperaturi kuhamo v pokriti posodi 60 minut. Med kuhanjem ričet večkrat premešamo. 5 minut pred koncem kuhanja dodamo fižol iz pločevinke, ki smo ga dobro sprali.

Ko je ričet skuhan, ga po potrebi dosolimo (slan bo že zaradi prekajenega mesa) in popramo ter mu primešamo še sesekljan peteršilj.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top