Rižota s šparglji in flambiranimi kozicami

Če ne morete dobiti večjih kozic, je za ta recept bolje, da uporabite škampe. Pri flambiranju pa pozor! Ogenj dobesedno bruhne zelo visoko in če so vam vaši lasje ljubi, potem držite glavo daleč stran od posode.

Sestavine za recept “Rižota s šparglji in flambiranimi kozicami”:
riž, mlada čebula, česen šparglji, olivno olje, sol, ribja osnova, konjak, kozice, maslo, parmezan

rižota kozice

  1. Olesenele dele špargljev odrežemo, preostanek pa narežemo na približno 2cm dolge kose.
  2. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano mlado čebulo in šparglje.
  3. Dodamo riž in počakamo, da postekleni.
  4. Zalijemo z 1dcl vina
  5. Ko se vino vpije, začnemo zalivati z ribjo osnovo, ki mora biti vroča, saj ne smemo dopustiti, da se tekočina v kateri se kuha riž ohladi.
  6. Po 10 minutah kuhanja dodamo kozice, ki smo jih pripravili po spodaj opisanem postopku.
  7. Kuhamo še približno 5 minut. Ko je riž, skuhan dodamo nekaj kosmičev masla in 2 veliki žlici naribanega parmezana. Vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.

Flambirane kozice

  1. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem  skupaj z grobo narezanim česnom prepražimo repke kozic, ki smo jim odstranili lupino.
  2. Zalijemo s konjakom in začenemo s postopkom flambiranja (prižgemo tekočino). Pri tem postopku bodite zelo previdni, saj lahko ogenj zagori precej visoko. Ko ogenj neha goreti, posodo odstavimo s štedilnika.

Recept za zgoraj opisano rižoto je objavljen v knjigi Okusno.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top