Rižota s šparglji in flambiranimi kozicami - Kuharski recepti - Okusno.si

Rižota s šparglji in flambiranimi kozicami

Če ne morete dobiti večjih kozic, je za ta recept bolje, da uporabite škampe. Pri flambiranju pa pozor! Ogenj dobesedno bruhne zelo visoko in če so vam vaši lasje ljubi, potem držite glavo daleč stran od posode.

Sestavine za recept “Rižota s šparglji in flambiranimi kozicami” (za 2 osebi):
200 g špargljev, olivno olje, 1 mlada čebula, 200 g riža arborio, 1 dcl belega vina, 6 dcl ribje osnove, 1 žlica masla, 1 žlica naribanega parmezana, 2 stroka česna, 300 g večjih kozic, sol, 0,5 dcl konjaka

  1. Olesenele dele špargljev odrežemo, preostanek pa narežemo na približno 2cm dolge kose.
  2. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano mlado čebulo in šparglje.
  3. Dodamo riž in počakamo, da postekleni.
  4. Zalijemo z 1dcl vina
  5. Ko se vino vpije, začnemo zalivati z ribjo osnovo, ki mora biti vroča, saj ne smemo dopustiti, da se tekočina v kateri se kuha riž ohladi.
  6. Po 10 minutah kuhanja dodamo kozice, ki smo jih pripravili po spodaj opisanem postopku.
  7. Kuhamo še približno 5 minut. Ko je riž, skuhan dodamo nekaj kosmičev masla in 2 veliki žlici naribanega parmezana. Vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.

Flambirane kozice

  1. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem  skupaj z grobo narezanim česnom prepražimo repke kozic, ki smo jim odstranili lupino.
  2. Zalijemo s konjakom in začenemo s postopkom flambiranja (prižgemo tekočino). Pri tem postopku bodite zelo previdni, saj lahko ogenj zagori precej visoko. Ko ogenj neha goreti, posodo odstavimo s štedilnika.

Recept za zgoraj opisano rižoto je objavljen v knjigi Okusno.

rizota kozice recept

Šparglji – priprava, zdravje

Šparglji so užitna zelena zelenjava, ki je zelo priljubljena zaradi čudovitega okusa in številnih koristi za zdravje. Ta trajnica je članica družine lilijevk, njene užitne poganjke pa lahko najdete v številnih trgovinah z živili, na tržnicah in domačih vrtovih.

Šparglji so odličen vir antioksidantov, vitaminov A, C in E, pa tudi dober vir prehranskih vlaknin. Je tudi zelo dober vir folatov, železa, tiamina, riboflavina, magnezija, fosforja in bakra. Poleg tega šparglji vsebujejo vrsto pomembnih fitonutrientov, vključno z rutinom, kvercetinom in saponini.

Eden najbolj priljubljenih načinov uživanja špargljev je pečenje v pečici. To poudari sladkost zelenjave in pomaga ohraniti nekatere hranilne snovi. Šparglje lahko tudi kuhamo, dušimo, ocvremo ali uživamo surove v solatah. Šparglje pogosto dodajamo juham, testeninam in rižotam.

Šparglji so znani po svojih zdravstvenih koristih. Strokovnjaki meniji da pomagajo šparglji zmanjšati vnetja, izboljšati prebavo in da pozitivno vplivajo na imunski sistem. Šparglji lahko pomagajo tudi pri zaščiti pred boleznimi srca in nekaterimi vrstami raka. Šparglji imajo malo kalorij, zato so odlična izbira za tiste, ki želijo vzdrževati zdravo težo.

Skratka, šparglji so okusna in hranljiva zelenjava, ki jo lahko uživamo na veliko različnih načinov. Šparglji imajo visoko vsebnost antioksidantov, vitaminov in mineralov ter naj bi nudil številne koristi za zdravje.

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top