Sarma | Okusno.si

Sarma

Sestavine za cca 22 sarm:

  • 1 zeljna glava
  • 200 g prekajenih reber
  • 500 g naribanega kislega zelja
  • 2 lovorova lista
  • olje, sol, poper, mleta rdeča paprika

Sestavine za mesni nadev:

  • 650 g mletega mešanega mesa
  • 1 jajce
  • 120 g riža
  • 3 stroki česna
  • 2 srednje veliki čebuli (cca. 200 g)
  • 1,5 žličke soli
  • ½ žličke popra
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 žlička majarona

Sestavine za podmet:

  • olje
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica rdeče paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 dcl vode

Kako naredimo sarmo?

Z vrelo vodo prelijemo riž. Pustimo, da se v vodi namaka 2 minuti, nato ga precedimo.

Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo.

V ponvi segrejemo nekaj brizgov olja na katerem pri nizki temperaturi prepražimo čebulo in česen. Med praženjem večkrat premešamo. Ko čebula postekleni, odstavimo posodo in počakamo, da se čebula ohladi.

V večji skledi z rokami dobro premešamo mleto meso, razžvrkljano jajce, majaron, sol, poper, mleto rdečo papriko, riž in ohlajeno čebulo.

sarma-mesni-nadev

Prekajena rebra narežemo prečno na manjše kose.

Naribano zelje speremo s hladno vodo.

Zeljno glavo previdno razdelimo na posamezne liste v katere bomo zavijali meso. Vse liste dobro speremo s hladno vodo.

Manjše liste porazdelimo po dnu posode. Večje porabimo za zvijanje sarm.

Kako oblikujemo sarme?

Zeljni list položimo na kuhinjsko desko. Debel del kocena odrežemo (uporabimo ga lahko za podlago v posodi skupaj z majhnimi zeljnimi listi).

Iz sklede v kateri imamo meso zajemo 1 zvrhano žlico nadeva, ki ga med rokami oblikujemo v čevapčič. Meso položimo na spodnji del lista.

Stranske robove zavihamo navznoter nato pa zeljni list zavijemo od spodaj navzgor kot rulado.

Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vseh zeljnih listov, ki so dovolj veliki za zavijanje sarme.

Kako zlagamo sarme v lonec?

Sarme polagamo drugo poleg druge (vmes pustimo 0,5 cm prostora saj bodo med kuhanjem zaradi riža, ki je v nadevu, nekoliko nabreknile) v posodo, ki smo jo na dnu obložili z manjšimi zeljnimi listi, čezenj pa potresli tretjino naribanega zelja. Ko smo s sarmami zapolnili posodo, potresemo po njih drugo tretjino naribanega zelja, dodamo 2 lovorjeva lista ter med sarme porazdelimo polovico narezanih prekajenih reber. Vse skupaj potresemo z mleto papriko in narahlo solimo.

sarma recepti

Sedaj naredimo še drugo nadstropje po istem principu dokler ne porabimo vseh sarm. Med sarme porazdelimo preostanek narezanih reber in potresemo s preostankom naribanega zelja. Po vrhu potresemo še nekaj mlete paprike in nekaj ščepov soli.

V posodo dolijemo toliko vode ali še bolje jušne osnove, da je zgornji del sarm pokrit.

Kako dolgo kuhamo sarmo?

Posodo pokrijemo s pokrovko in jo damo za 1 uro in pol v pečico, ki smo jo segreli na 180 stopinj.

V ponvi segrejemo 3 žlice olja na katerem pri nizki temperaturi prepražimo moko. Dodamo papriko v prahu, premešamo, počakamo, da paprika zadiši, nato dodamo še paradižnikov mezgo in zalijemo z 2dcl vode. Podmet mešamo kakšno minuti ali dve, da se vse sestavine lepo povežejo in da nimamo grudic.

podmet

Kako zgostimo omako za sarmo?

Iz pečice vzamemo posodo in v sarmo vmešamo podmet. Sarme nekoliko privzdignemo, tako da se podmet porazdeli po celotni posodi. Posodo ponovno pokrijemo in damo nazaj v pečico za pol ure. V kolikor imamo raje, da se sarma po vrhu malo zapeče, lahko zadnje pol ure pustimo posodo odkrito.

sarma v pečici

Kako postrežemo sarmo?

Sarmo postrežemo s pire krompirjem ali pa s krompirjem v kosih. Lahko pa sarmo ponudimo zgolj z domačim kruhom.

recept-za-sarmo

sarma recept

Sarma – izvor, sestavine, priprava

Sarma je tradicionalna jed, ki je priljubljena v več državah na Balkanu in Bližnjem vzhodu. Sarma je narejena tako, da se nadev, običajno iz mletega mesa in riža, zavije v fermentirane zeljne liste ali liste vinske trte. Tem zvitkom rečemo sarme. Zavite sarme nato skuhamo v vodi, juhi ali omaki.

Izvor sarme ni jasen, domnevajo pa, da izvira iz Otomanskega cesarstva. Jed so prevzele in prilagodile različne kulture po vsej regiji, kar je pripeljalo do velikega števila različnih receptov za sarme, od katerih ponuja vsak recept svoj edinstven okus in sestavine.

Za pripravo sarme je nadev običajno narejen tako, da skupaj zmešamo mleto meso (samo goveje ali mešanico govejega in svinjskega), riž in začimbe. Nadev nato z žlico naložimo na fermentirane liste zelja ali vinske trte, liste pazljivo zavijemo okoli nadeva, da se oblikuje majhen paket. Sarmo nato preložimo v lonec ali enolončnico in zalijemo z juho ali omako.

Vrsta mesa, ki se uporablja za nadev pri sarmah, se lahko razlikuje, pri čemer se običajno uporabljajo možnosti, kot so govedina, jagnjetina, svinjina ali mešanica mesa. Riž, ki ga uporabimo za nadev, je običajno nekuhan, saj se bo kuhal v juhi ali omaki, ko bo sarma kuhana. Veliko receptov za sarmo uporablja tudi na pol kuhan riž. Začimbe, ki se uporabljajo pri pripravi nadeva za sarme, se lahko tudi razlikujejo, vendar običajne možnosti vključujejo kumino, papriko in česen.

Ko je sarma sestavljena, jo običajno skuhamo v juho ali omako iz sestavin, kot so paradižnik, čebula in zelišča. Sarme se kuhajo počasi, da se okusi prepojijo in meso in riž skuhata. Skuhano sarmo pogosto pred serviranjem okrasimo z zelišči ali kančkom kisle smetane.

Skratka, sarma je okusna in nasitna jed, ki jo uživajo po vsem Balkanu in Bližnjem vzhodu. Pripravijo jo tako, da nadev iz mletega mesa in riža zavijejo v fermentirane liste zelja ali vinske trte in skuhajo v okusni juhi ali omaki. S svojimi bogatimi okusi in mehkim mesom je sarma obvezna jed za vsakogar, ki ga zanima nova in vznemirljiva (balkanska) hrana.

 

 

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top