Sarma - Kuharski recepti - Okusno.si

Sarma

Odkrijte recept za sarmo – tradicionalno jed iz kislega zelja, idealno za ljubitelje okusnih in nasitnih jedi. Sarma je priljubljena v mnogih balkanskih in bližnjevzhodnih kuhinjah. Gre za zavitek, ki običajno vsebuje nadev iz mletega mesa in riža, zavit v liste zelja ali v nekaterih različicah v liste vinske trte. Kislo zelje je pogosta izbira za zavijanje sarme, še posebej v hladnejših mesecih, ko je sveže zelje manj dostopno. Preberite si recept za sarmo iz kislega zelja.
Sestavine za cca 22 sarm:

  • 1 zeljna glava
  • 200 g prekajenih reber
  • 500 g naribanega kislega zelja
  • 2 lovorova lista
  • olje, sol, poper, mleta rdeča paprika

Sestavine za mesni nadev:

  • 650 g mletega mešanega mesa
  • 1 jajce
  • 120 g riža
  • 3 stroki česna
  • 2 srednje veliki čebuli (cca. 200 g)
  • 1,5 žličke soli
  • ½ žličke popra
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 žlička majarona

Sestavine za podmet:

  • olje
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica rdeče paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 dcl vode

sestavine za pripravo sarme iz kislega zelja
sestavine za pripravo sarme iz kislega zelja

Kako naredimo sarmo?

Z vrelo vodo prelijemo riž. Pustimo, da se v vodi namaka 2 minuti, nato ga precedimo.

Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo.

V ponvi segrejemo nekaj brizgov olja na katerem pri nizki temperaturi prepražimo čebulo in česen. Med praženjem večkrat premešamo. Ko čebula postekleni, odstavimo posodo in počakamo, da se čebula ohladi.

V večji skledi z rokami dobro premešamo mleto meso, razžvrkljano jajce, majaron, sol, poper, mleto rdečo papriko, riž in ohlajeno čebulo.

sarma-mesni-nadev

Prekajena rebra narežemo prečno na manjše kose.

Naribano zelje speremo s hladno vodo.

Zeljno glavo previdno razdelimo na posamezne liste v katere bomo zavijali meso. Vse liste dobro speremo s hladno vodo.

Manjše liste porazdelimo po dnu posode. Večje porabimo za zvijanje sarm.

Kako oblikujemo sarme?

Zeljni list položimo na kuhinjsko desko. Debel del kocena odrežemo (uporabimo ga lahko za podlago v posodi skupaj z majhnimi zeljnimi listi).

Iz sklede v kateri imamo meso zajemo 1 zvrhano žlico nadeva, ki ga med rokami oblikujemo v čevapčič. Meso položimo na spodnji del lista.

kako zavijemo sarmo #1
kako zavijemo sarmo #1
kako zavijemo sarmo #2
kako zavijemo sarmo #2
kako zavijemo sarmo #3
kako zavijemo sarmo #3

Stranske robove zavihamo navznoter nato pa zeljni list zavijemo od spodaj navzgor kot rulado.

Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vseh zeljnih listov, ki so dovolj veliki za zavijanje sarme.

Kako zlagamo sarme v lonec?

Sarme polagamo drugo poleg druge (vmes pustimo 0,5 cm prostora saj bodo med kuhanjem zaradi riža, ki je v nadevu, nekoliko nabreknile) v posodo, ki smo jo na dnu obložili z manjšimi zeljnimi listi, čezenj pa potresli tretjino naribanega zelja. Ko smo s sarmami zapolnili posodo, potresemo po njih drugo tretjino naribanega zelja, dodamo 2 lovorjeva lista ter med sarme porazdelimo polovico narezanih prekajenih reber. Vse skupaj potresemo z mleto papriko in narahlo solimo.

recept za sarmo iz kislega zelja
recept za sarmo iz kislega zelja

Sedaj naredimo še drugo nadstropje po istem principu dokler ne porabimo vseh sarm. Med sarme porazdelimo preostanek narezanih reber in potresemo s preostankom naribanega zelja. Po vrhu potresemo še nekaj mlete paprike in nekaj ščepov soli.

V posodo dolijemo toliko vode ali še bolje jušne osnove, da je zgornji del sarm pokrit.

Kako dolgo kuhamo sarmo?

Posodo pokrijemo s pokrovko in jo damo za 1 uro in pol v pečico, ki smo jo segreli na 180 stopinj.

V ponvi segrejemo 3 žlice olja na katerem pri nizki temperaturi prepražimo moko. Dodamo papriko v prahu, premešamo, počakamo, da paprika zadiši, nato dodamo še paradižnikov mezgo in zalijemo z 2dcl vode. Podmet mešamo kakšno minuti ali dve, da se vse sestavine lepo povežejo in da nimamo grudic.

sarma - priprava omake
sarma – priprava omake

Kako zgostimo omako za sarmo?

Iz pečice vzamemo posodo in v sarmo vmešamo podmet. Sarme nekoliko privzdignemo, tako da se podmet porazdeli po celotni posodi. Posodo ponovno pokrijemo in damo nazaj v pečico za pol ure. V kolikor imamo raje, da se sarma po vrhu malo zapeče, lahko zadnje pol ure pustimo posodo odkrito.

sarma v pečici
sarma v pečici

Kako postrežemo sarmo?

Sarmo postrežemo s pire krompirjem ali pa s krompirjem v kosih. Lahko pa sarmo ponudimo zgolj z domačim kruhom.

recept-za-sarmo

najboljša sarma recept
najboljša sarma recept

Sarma – izvor, sestavine, priprava

  • Kaj je glavna sestavina sarme?
    Glavna sestavina sarme je zeljni list, ki ga napolnimo z mletim mesom (najpogosteje svinjskim ali govejim) in rižem. Zeljni listi so običajno kisli, vendar obstajajo tudi različice s svežim zeljem.
  • Od kod izvira sarma?
    Sarma izvira iz turške kuhinje, vendar se je v stoletjih razširila po celotnem Balkanu in vzhodni Evropi. V vsakem delu Balkana jo pripravljajo nekoliko drugače, zato je postala del njihove kulinarične dediščine.
  • Katere kulture jo še danes pripravljajo?
    Sarma je zelo priljubljena v državah, kot so Srbija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Makedonija ter tudi v Romuniji, Madžarski in Grčiji, kjer obstajajo različne regionalne različice.
  • Katero meso se običajno uporablja?
    V sarmo najpogosteje damo svinjsko ali goveje mleto meso, vendar nekateri uporabljajo tudi kombinacijo obeh. Obstajajo tudi različice z jagnjetino ali piščancem.
  • Kako dolgo se sarma kuha?
    Sarma se običajno kuha 2 do 3 ure na nizkem ognju. To omogoči, da se okusi lepo prepojijo, zelje pa postane mehko in sočno.
  • Ali se lahko sarma pripravi brez mesa?
    Da, obstajajo tudi vegetarijanske različice sarme, kjer meso nadomestimo s sestavinami, kot so gobice, leča, riž in zelenjava.
  • Koliko časa lahko sarma zdrži v hladilniku?
    Sarma lahko v hladilniku zdrži 3 do 5 dni, če je pravilno shranjena v zaprti posodi. Čez čas bo še bolj okusna, saj se okusi še bolj prepojijo.
  • Ali lahko sarmo zamrznemo?
    Da, sarmo lahko brez težav zamrznemo. Po odmrzovanju in ponovnem segrevanju bo še vedno ohranila svoj okus, zato je odlična jed za pripravo vnaprej.
  • Kako jo pravilno segrevamo?
    Sarma se najbolje segreva na štedilniku, na nizkem ognju, z dodatkom malo vode ali juhe, da ostane sočna. Lahko pa jo segrejete tudi v mikrovalovni pečici, vendar je štedilnik priporočljivejši.
  • Kakšna je razlika med bosansko in srbsko sarmo?
    Srbska sarma običajno vsebuje svinjsko meso in pogosto vključuje prekajene mesnine, kot je slanina, medtem ko je bosanska sarma bolj pogosto narejena iz govejega mesa in ima bolj blag okus brez prekajenih dodatkov.
  • Katere priloge so najpogostejše?
    Najpogostejše priloge k sarmi so pire krompir, kruh in kisla smetana. Včasih jo postrežemo tudi s pečenim krompirjem ali polento.

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top