Da ne bi vedno pripravljali škampov na buzaro, si bomo tokrat vzeli nekoliko več časa in to morsko delikateso pripravili malce drugače, vsekakor pa z izdatnim pridihom Mediterana. V kolikor želite prihraniti na času, predvsem pa tudi pri ceni kupljenih sestavin, lahko namesto škampov kupite že oluščene repke kraljevih kozic.
Sestavine za 4 osebe:
- 1 kg škampov
- 1 žlica masla
- oljčno olje
- 1,5 dl belega vina
- 60 g črnih oliv
- 12 g kaper
- 100 g šalotke
- 4 stroki česna
- 400 ml paradižnikove pulpe
- sol
- origano
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 300 g tankih rezancev tagliatelle
- peteršilj
Kako pripravimo škampe?
Škampe operemo pod tekočo vodo in jim odstranimo glave. S pomočjo manjših škarjic jim odstranimo še oklepe iz repkov, in sicer tako, da jih prerežemo vzdolžno ob trebušnem delu, nato pa jih z rokami razklenemo in odstranimo.
Odstranjenih oklepov, glav in klešč seveda ne zavržemo, ampak jih skupaj z zelenjavo (npr. korenček, zelena, čebula) uporabimo za pripravo jušne osnove.
Kako naredimo omako?
V vroči ponvi raztopimo maslo in nekaj žlic oljčnega olja. Škampove repke na hitro popečemo z obeh strani. Prilijemo vino in počakamo, da približno tretjina vina povre, nato ponev odstavimo.
Olive vzdolžno razpolovimo in jim odstranimo koščice. Kapre in olive na grobo sesekljamo.
V segreti ponvi, v katero smo kanili nekaj oljčnega olja, pri nizki temperaturi pražimo sesekljano šalotko in česen, dokler šalotka ne postekleni (česen ne sme porjaveti).
Dodamo sesekljane kapre in olive ter prilijemo paradižnikovo pulpo. Solimo in začinimo z origanom. Vmešamo še 1 žličko rjavega sladkorja. Pokrijemo posodo in omako pri nizki temperaturi kuhamo 20 minut.
V posodo dodamo popečene škampe in kuhamo še 3–4 minute.
Tanke rezance v osoljeni vreli vodi skuhamo po navodilih na embalaži. Ko so kuhani al dente, jih vmešamo v omako. Vse skupaj potresemo s sesekljanim peteršiljem.