Sladki dimnik – kurtoš, trdelník | Kuharski recepti - Okusno.si

Sladki dimnik – kurtoš, trdelník

Kurtoš (tudi trdelník, trdlo ali kurtosh) je priljubljena sladica in ulična hrana na Češkem, Slovaškem in Madžarskem. Pravi kurtoš je na valjih nad žarom pečena sladica iz kvašenega testa. Pred peko se testo izdatno potrese z mešanico cimeta in sladkorja. Po želji lahko pečene kurtoše v notranjosti premažemo še s poljubnimi sladkimi nadevi (marmelada, Nutella, bela čokolada) ali pa jih napolnimo s sladoledom in smetano.

Sestavine za testo:
400 g gladke moke, 2 žlički suhega kvasa, 40 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, ½ žličke soli, 80 g masla (segretega na sobno temperaturo), 200 ml mlačnega mleka, 1 jajce

Sestavine za premaz in posip:
40 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 2 zvrhani žlički mletega cimeta

Kako naredimo kurtoš oz. trdelnik?

V skledo presejemo moko, dodamo kvas, sladkor, vanilin sladkor in sol. Vse skupaj premešamo. Dodamo maslo ter prilijemo mlačno mleko in razžvrkljano jajce.

Testo zgnetemo z ročnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje. Gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko in prožno testo. Skledo pokrijemo in testo pustimo vzhajati približno 45 minut, da naraste na dvojno velikost. Testo ponovno pregnetemo in ga preložimo na pomokano površino, kjer ga razvaljamo na približno 0,5 cm debeline.

testo za kurtoš, trdelnik
testo za kurtoš, trdelnik

Testo narežemo na čim daljše 1 cm široke trakove, ki jih navijamo okoli tulcev za peko kurtošev. Zaželeno je, da imajo tulci premer vsaj 3,5 cm, nič pa ne bo narobe, če bomo uporabili modele za šamrole. V skrajnem primeru lahko testo ovijemo tudi okoli prazne pločevinke.

Testo navijamo okoli tulca tako, da se trakovi med seboj nekoliko prekrivajo. Z navijanjem začnemo in končamo vsaj 2 cm stran od spodnjega in zgornjega dela tulca.

Kako se naredi kurtoš?
Kako se naredi kurtoš?

Tulec, okoli katerega smo navili testo, povaljamo po delovni površini, da se naviti trakovi testa bolje sprimejo med seboj.

S pomočjo kuhinjskega čopiča navito testo premažemo z raztopljenim maslom.

Na večjem ravnem krožniku si pripravimo posip iz rjavega sladkorja in cimeta. Tulec s pomaščenim testom povaljamo po posipu, da se le-ta z vseh strani dobro oprime po celotni površini testa.

kurtos trdelnik recept
kurtoš trdelnik recept

Po želji lahko v posip dodamo tudi mlete lešnike, orehe ali mandlje.

Tulce s testom položimo pokončno na pekač, saj se testo ne sme dotikati pekača. Kurtoše pečemo približno 20 minut v pečici, ki smo jo segreli na 190 °C.

trdelnik recept
trdelnik recept
kurtoš recept
kurtoš recept

Kurtoš – dodatne informacije

Kurtoš je tradicionalno madžarsko pecivo, ki izvira iz Transilvanije, območja, ki je danes del Romunije, a ima zgodovinske in kulturne povezave z Madžarsko. Pecivo se pogosto povezuje z madžarsko kuhinjo in je priljubljeno tudi v drugih delih srednje in vzhodne Evrope.

Beseda kurtoš izhaja iz madžarske besede “kürtő”, kar pomeni dimnik, saj oblika peciva spominja na dimnik. Kurtoš se pripravlja iz sladkega kvašenega testa, ki se razreže na trakove nato ovije okoli valja. Peče se nad odprtim ognjem ali v posebni pečici, medtem ko se stalno vrti, da se enakomerno speče. Med pečenjem se testo premaže z maslom in posuje s sladkorjem, ki karamelizira in ustvari hrustljavo skorjo. Po pečenju se lahko posuje s cimetom, oreščki, kokosom ali drugimi okusi. Za kurtoš je značilna Kombinacija mehke notranjosti in hrustljave, karamelizirane zunanjost.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top