Šmorn – cesarki praženec (Kaiserschmarrn)

Tisti, ki so že bili na smučanju v Dolomitih ali na avstrijskem Tirolskem prav gotovo vedo kaj pomeni jesti pravi šmorn. Njihov šmorn nima zastonj imena Kaiserschmarrn (cesarski praženec). Zdaj, ko sem končno naštudiral recept za šmorn, vem, da če mi kdaj zmanjka dela s področja internetnega marketinga, lahko grem preko zime za sezonskega delavca na Tirolsko v kakšno planinsko kočo peči šmorn :-). V Sloveniji so mnogi navdušeni nad Jezerškovim šmornom. Sam sem ga že večkrat poskusil na Odprti kuhni pa me ni nikoli zares navdušil. Menim, da si lahko Luka Jezeršek sedaj sposodi recept pri meni :-). Kajti to je res pravi cesarski praženec.
P.S.
Kaiser pomeni cesar, zato cesarski praženec in ne carski praženec.

Sestavine za pripravo šmorna (za 2 osebi):

  • 3 jajca
  • 120 g moke (6 žlic)
  • 45 g sladkorja (3 žlice)
  • 1 vanili sladkor
  • 1 ščep soli
  • 200 ml mleka
  • 50 ml mineralne vode
  • 30 g rozin
  • sladkor v prahu
  • maslo, olje

na sliki so vse sestavine za pripravo šmorna, razen rozin

Postopek za pripravo šmorna:

Rozine za 10 minut namočimo v vodi.

Ločimo beljake od rumenjakov.

Beljakom dodamo 1 žlico sladkorja in ščep soli ter jih stepemo v trd sneg.

Rumenjake, 1 žlico sladkorja in vanili sladkor penasto vmešamo. Dodamo presejano moko. Miksamo kakšno minuto, nato prilijemo mleko in radensko. Miksamo tako dolgo, da se sestavine lepo povežejo, da ni grudic moke.

S spatulo ali kuhalnico narahlo vmešamo beljakov sneg.

Kako spečemo šmorn (cesarski praženec)?

Večjo ponev segrejemo na srednji temperaturi. V ponev brizgnemo nekaj olja in košček masla. Testo vlijemo v ponev.

Po vrhu razporedimo rozine, ki so se prej namakale v vodi.

Ponev pokrijemo s pokrovko. Po 2 minutah odstranimo pokrovko.

izgled testa po 2 minutah pečenja v pokriti ponvi na srednji temperaturi

Ponev prestavimo za 5 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj.

testo po 5 minutah pečenja v pečici

Ponev postavimo nazaj na štedilnik, ki je ogret na srednjo temperaturo. Po vrhu testa potresemo 1 žlico sladkorja.

Testo obrnemo. Temperaturo povišamo. Ob robove damo na vse strani nekaj manjših koščkov masla. Počakamo dobrih 30 sekund, da sladkor karamelizira, nato pa začnemo s pomočjo dveh lopatk rezati testo (najprej na polovico, nato na četrtine pa prečno,..) na večje koščke.

Testo potresemo s sladkorjem v prahu in ga začnemo z lopatkami obračati. Pazimo, da temperatura ni previsoka, saj se lahko testo hitro prismodi.

Kako serviramo šmorn (cesarski praženec)?

Šmorn predevamo na krožnik. Izdatno ga potresemo s sladkorjem v prahu. Zraven lahko ponudimo čežano ali marmelado iz bolj kislih sadežev (npr. ribez, brusnice).

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top