Snežne kepe v vanilijevi kremi | Okusno.si

Snežne kepe v vanilijevi kremi

Ali tudi vam, tako kot meni, snežne kepe, ki so dobile ime po snežno belih beljakovih žličnikih, prikličejo kakšne prijetne spomine iz mladosti? Sladica je res precej retro, saj se spomnim, da nam jo je kot otrokom babica večkrat pripravila. Imenovala jo je šnenokli. Kot otroku mi je bila ta beseda precej zagonetna in brezpomenska, z leti pa sem ugotovil, da gre pač še za eno nemško popačenko, ki jih je na Štajerskem res veliko v uporabi, saj se snežne kepe, ki so tradicionalna avstrijska sladica, v izvirniku imenujejo Schneenockerln.

Sestavine za 8–10 porcij:
5 jajc
1 ščep soli
1 žlica sladkorja v prahu
8 dl mleka
1 žlička vanilijevih semen ali 1 vrečka vanilijevega sladkorja
3,5 žlice sladkorja
1 žlica kuruznega škroba (po izbiri)

Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Najprej stepemo beljake in ščep soli. Ko se beljaki spremenijo v rahel sneg, dodamo 1 žlico sladkorja v prahu. Stepemo tako dolgo, dokler ne dobimo trdega snega (če obrnete posodo, v kateri ste stepali beljake nad svojo glavo, morajo vaši lasje ostati čisti, beljaki pa v posodi).

sneg beljaki recept

V široki posodi segrejemo mleko do vretja. Nato zmanjšamo temperaturo, saj nam mleko ne sme vreti.

Z žlico zajamemo beljakov sneg (tako da ima obliko žličnika ali kepe) in ga previdno preložimo v mleko. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo prostora v posodi.

Po 1,5 minute z žlico previdno obrnemo snežne kepe in jih kuhamo še 1,5 minute na drugi strani. Ko so kuhane, jih s penovko vzamemo iz posode, preložimo na krožnik in počakamo kakšno minuto, da se mleko odcedi. Snežne kepe nato preložimo v servirne skodelice, odcejeno mleko pa prilijemo nazaj v posodo, v kateri smo kuhali snežne kepe.

V manjši posodici penasto umešamo rumenjake, vanilijev sladkor in navadni sladkor. Če želimo jajčno kremo skuhati hitreje, dodamo 1 žličko škroba. V posodico prilijemo nekaj žlic toplega mleka in neprestano mešamo. Jajčno mešanico nato prelijemo v posodo z mlekom.

Ves čas jo mešamo s kuhinjsko metlico in pazimo, da ne kuhamo na previsoki temperaturi, saj nam bodo drugače rumenjaki zakrknili. Jajčno kremo kuhamo približno 5 minut oziroma tako dolgo, dokler ne dobimo želene gostote.

Jajčno kremo prilijemo okoli snežnih kep, ki jih imamo v servirnih skodelicah. Ker so snežne kepe najboljše, če so dobro ohlajene, prestavimo skodelice vsaj za 1–2 uri v hladilnik.

snezne-kepe-jajcna-krema-recept

recept snežne kepe

Zaznamki

1 komentar

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top