Jagodna eksplozija - Kuharski recepti - Okusno.si

Jagodna eksplozija

Brez panike! Nič vam ne bo eksplodiralo v kuhinji. Jagodna eksplozija je nekakšen križanec sadne kupe in tiramisuja z radodarno dozo jagod in slastno jogurtno kremo z okusom vanilije.

Sestavine za 6 oseb:
1,5 kg jagod
1 limona
1 žlica sladkorja v prahu

Sestavine za vanilijevo jajčno kremo
4 rumenjaki
1 vanilijev sladkor ali 1 žlička vanilijevih semen
1 žlica sladkorja v prahu

Sestavine za jogurtovo kremo:
200 g grškega jogurta
200 g sira mascarpone
1 žlica sladkorja v prahu
2 žlici kokosove moke 2 dcl sladke smetane

Sestavine za vročo jagodno omako
250 g na koščke narezanih jagod
1 velika žlica jagodne marmelade
0,3 dcl likerja amaretto
12 komadov piškotov Savoiardi (baby piškoti)

Jagode očistimo in narežemo na manjše koščke. Predevamo jih v dve posodici. V prvo damo 1250 g narezanih jagod, v drugo pa 250 g.

Priprava vanilijeve jajčne kreme

Pripravimo vodno kopel. V večjo posodo nalijemo vodo do polovice in jo zavremo. Temperaturo zmanjšamo, in sicer tako, da bo voda čisto na rahlo brbotala. V posodi, ki jo postavimo nad vodno kopel, stepamo rumenjake, vanilijev sladkor in sladkor v prahu. Stepamo jih tako dolgo, da njihova temperatura doseže 75 °C. Jajčno mešanico odstavimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

Priprava jogurtove kreme

V skledi z mešalnikom zmešamo grški jogurt, mascarpone, sladkor v prahu in kokosovo moko. Posebej stepemo rahlo smetano, ki jo vmešamo v jogurtovo kremo. Ko so vse sestavine dobro premešane, primešamo še jajčno kremo.

Priprava vroče jagodne omake

V manjši posodici pri nizki temperaturi segrevamo jagode, marmelado in amaretto. Ko tekočina zavre, odstavimo posodo s štedilnika.
Vsak piškot na hitro potopimo v vročo jagodno mešanico in odložimo na krožnik.

Serviranje

1250 g narezanih jagod pokapamo z limonimim sokom in narahlo potresemo s sladkorjem v prahu.
Visok in ozek kozarec do polovice napolnimo z narezanimi jagodami.

V vsak kozarec damo 2 baby piškota, ki smo ju na hitro potopili v vročo jagodno omako. Preostanek kozarca napolnimo s kremo.
Za vsaj 2 uri damo kozarce v hladilnik, da se sladica res dobro ohladi.

jagodna-kupa-receptjagodni tiramisu

recept jagodna kupa

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.

Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top