Brez panike! Nič vam ne bo eksplodiralo v kuhinji. Jagodna eksplozija je nekakšen križanec sadne kupe in tiramisuja z radodarno dozo jagod in slastno jogurtno kremo z okusom vanilije.
Sestavine za 6 oseb:
1,5 kg jagod
1 limona
1 žlica sladkorja v prahu
Sestavine za vanilijevo jajčno kremo
4 rumenjaki
1 vanilijev sladkor ali 1 žlička vanilijevih semen
1 žlica sladkorja v prahu
Sestavine za jogurtovo kremo:
200 g grškega jogurta
200 g sira mascarpone
1 žlica sladkorja v prahu
2 žlici kokosove moke 2 dcl sladke smetane
Sestavine za vročo jagodno omako
250 g na koščke narezanih jagod
1 velika žlica jagodne marmelade
0,3 dcl likerja amaretto
12 komadov piškotov Savoiardi (baby piškoti)
Jagode očistimo in narežemo na manjše koščke. Predevamo jih v dve posodici. V prvo damo 1250 g narezanih jagod, v drugo pa 250 g.
Priprava vanilijeve jajčne kreme
Pripravimo vodno kopel. V večjo posodo nalijemo vodo do polovice in jo zavremo. Temperaturo zmanjšamo, in sicer tako, da bo voda čisto na rahlo brbotala. V posodi, ki jo postavimo nad vodno kopel, stepamo rumenjake, vanilijev sladkor in sladkor v prahu. Stepamo jih tako dolgo, da njihova temperatura doseže 75 °C. Jajčno mešanico odstavimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Priprava jogurtove kreme
V skledi z mešalnikom zmešamo grški jogurt, mascarpone, sladkor v prahu in kokosovo moko. Posebej stepemo rahlo smetano, ki jo vmešamo v jogurtovo kremo. Ko so vse sestavine dobro premešane, primešamo še jajčno kremo.
Priprava vroče jagodne omake
V manjši posodici pri nizki temperaturi segrevamo jagode, marmelado in amaretto. Ko tekočina zavre, odstavimo posodo s štedilnika.
Vsak piškot na hitro potopimo v vročo jagodno mešanico in odložimo na krožnik.
Serviranje
1250 g narezanih jagod pokapamo z limonimim sokom in narahlo potresemo s sladkorjem v prahu.
Visok in ozek kozarec do polovice napolnimo z narezanimi jagodami.
V vsak kozarec damo 2 baby piškota, ki smo ju na hitro potopili v vročo jagodno omako. Preostanek kozarca napolnimo s kremo.
Za vsaj 2 uri damo kozarce v hladilnik, da se sladica res dobro ohladi.