Med prvomajskimi počitnicami na Bavarskem smo z družino prebivali v simpatičnem Bad Tölzu in vsako jutro hodili v bližnjo pekarno. Ne samo po sveže žemljice ampak tudi po rabarbarino pecivo. In ker mi je bila rabarbara tako všeč, sem za vse sladokusce pripravil dve enostavni varianti za pripravo rabarbarinega peciva.
Sestavine za testo: 2 jajci, 4 žlice sladkorja, 1 vrečka (5 g) vanilijevega sladkorja, 150 g masla, 2 dcl jogurta, 250 g moke, 1 pecilni prašek, 200-300 g rabarbare, sladkor v prahu
Sestavine za nadev: 2 jajci, 3 žlice sladkorja, 1 dcl kisle smetane, 300 g skute
Opcija 1
Priprava testa:
- Jajca, sladkor in vanili sladkor penasto umešamo. Dodamo na sobno temperaturo ogreto maslo in mešamo tako dolgo, da se maslo lepo umeša v jajca. Primešamo jogurt. Nato dodamo še moko in pecilni prašek ter vse skupaj dobro premešamo z ročnim mešalnikom.
- Tretjino testa enakomerno porazdelimo po namaščenem pekaču.
- Testo prelijemo s skutinim nadevom. Vse skupaj nato potresemo z rabarabro, ki smo jo razrezali na približno 1,5cm velike koščke.
- Čez nadev enakomerno prelijemo preostanek testa.
- Pečemo cca. 40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200.
- Ko je pecivo pečeno, ga potresemo s sladkorjem v prahu.
Priprava skutinega nadeva:
- Nadev pripravimo tako, da penasto umešamo 2 jajci in 3 žlice sladkorja. Dodamo 1dcl kisle smetane in 300g skute ter vse skupaj dobro premešamo.
Opcija 2
- Testo pripravimo po zgoraj opisanem postopku in ga v celoti enakomerno porazdelimo po namaščenem pekaču.
- Potresemo ga z rabarbaro, ki smo jo razrezali na približno 3-4 cm velike koščke.
- Pečemo cca. 40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200.
- Ko je pecivo pečeno, ga potresemo s sladkorjem v prahu.
Po želji lahko na koščke razrezano rabarbaro preden jo dodamo na testo na hitro podušimo z malce vode in 2 žlicama sladkorja.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.