Odkrijte okuse Istre z receptom za ombolo s polento na žaru, kjer se tradicionalno istrsko meso sreča z rustikalno prilogo.
Sestavine za ombolo: svinjska ribica, olivno olje, rožmarin, česen, sol, ščepec sladkorja, poper, refošk, maslo, peteršilj, polenta
Kako se pripravi ombolo s polento na žaru?
- Na olivnem olju pri visoki temperaturi z obeh strani na hitro popečite svinjsko ribico (približno 45s na vsaki strani).
- Posolite in popoprajte meso ter začinite z rožmarinom.
- Ko je meso pečeno ga dajte iz posode in zavijte v alu folijo.
- V ponvi, kjer se je peklo meso, raztopite kocko masla (25g).
- Dodajte žlico moke in mešajte dokler moka na rahlo ne porumeni.
- Zalijte s približno 1,5 dcl vina in vseskozi mešajte, tako da se moka raztopi.
- Dodajte žličko sladkorja.
- Po minuti vrenja dodajte v vinsko omako meso, ki je počivalo v alu foliji.
- Vse skupaj na rahlem ognju kuhajte še približno 5 min.
- Tik pred koncem kuhanja potresite jed s peteršiljem.
Za pripravo polente na žaru kliknite na recept https://www.okusno.si/popecena-polenta-recept/.
Kaj je ombolo?
Ombolo je tradicionalna istrska jed. Jed je znana po svojem značilnem okusu in preprosti, a okusni pripravi. Ombolo se pripravi iz svinjskega mesa. Najpogosteje iz svinjskega kareja. Zaželjeno je, da izberemo takšen kos mesa, ki je sočen in mehak. Tradicionalno se ombolo pripravlja na žaru ali na odprtem ognju, kar mesu daje značilno dimljeno aromo in okus. Včasih se pred peko meso marinira v olivnem olju, česnu, rožmarinu in drugih mediteranskih zeliščih, kar še dodatno poudari okus.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.