Popečena polenta s sušenim paradižnikom in mozzarello
Pred leti so mi v Toskani poleg njihovega znamenitega florentinskega zrezka postregli tudi na rezine narezano popečeno polento. Jaz sem omenjeno polento nadgradil z nekaj tipičnimi italijanskimi sestavinami.
Sestavine za 4 osebe:
200 g polente
sol
80 g sušenega paradižnika
1 žlička kaper
1 pest sveže bazilike
130 g mozzarelle
2 žlici naribanega parmezana
olivno olje
Po navodilih iz vrečke skuhamo 200 g instant polente.
V mlačno vodo za 15 minut namočimo sušeni paradižnik, da se nekoliko prepoji. Paradižnik nato sesekljamo.
Sesekljamo tudi kapre in svežo baziliko.
V skuhano polento vmešamo natrgano mozzarello, parmezan, sesekljan paradižnik, baziliko in kapre.
Vse skupaj prelijemo v ozek in visok pekač, ki smo ga naoljili, ali v kakšen drug primeren model.
Pekač pokrijemo s folijo za živila in damo v hladilnik vsaj za 1 uro, da se polenta ohladi in strdi.
Ohlajeno polento zvrnemo iz modela na kuhinjsko desko in jo narežemo na 1,5 cm debele rezine, ki jih popečemo na obeh straneh na naoljeni žar plošči.