Dober sirov burek je sicer v veliki meri odvisen od kakovostno narejenega domačega vlečenega testa, vendar jaz njegovo pripravo rad poenostavim, tako da testo raje kupim v trgovini. Na hitro pripravim sirni nadev, ga razporedim po testu, vse skupaj zavijem in spečem. Preprosto. Končni rezultat pa je kljub kupljenemu testu zelo dober.
Sestavine:
500 g vlečenega testa
500 g nepasirane skute
1,5 dl kisle smetane
2 jajci
1 žlička soli
olje
mleko
Kako naredimo sirov burek?
V skledi zmešamo skuto, kislo smetano in jajci. Solimo po okusu.
Večjo kuhinjsko krpo dobro navlažimo in jo razprostremo po kuhinjskem pultu. Nanjo položimo 1 list vlečenega testa. S pomočjo kuhinjskega čopiča ga na tanko premažemo z oljem.
Po testu enakomerno razporedimo nadev, in sicer 1 cm do vsakega roba. Testo najprej zvijemo po daljši stranici, nato pa ga zavijemo v obliko polža in položimo v naoljen pekač. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo celotnega testa in nadeva.
S pomočjo kuhinjskega čopiča premažemo testo z mešanico olja in mleka v razmerju 1:1.
Kako dolgo pečemo sirov burek?
Po 40 minutah pečenja v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C, zvišamo temperaturo na 200 °C in popršimo testo z vodo. Pečemo še 10 minut, da se burek zapeče do zlatorjave barve.