Dobra umešana jajca sem običajno jedel samo v hotelih, saj jih tam pripravljajo v velikih količinah, kar je za to jed še kako pomembno. Na srečo sem z nekaj poskusi ugotovil, da lahko rahla in kremasta umešana jajca pripravimo tudi doma, pa četudi jih delamo samo zase.
Sestavine za 1 osebo:
2 jajci
1/2 žličke narezanega svežega drobnjaka ali peteršilja
2 žlici sladke smetane
20 g masla
sol
poper
V skledici razžvrkljamo jajci, drobnjak in smetano.
Pri nizki temperaturi segrejemo ponev. Dodamo maslo, počakamo, da se nekoliko raztopi, nato pa vlijemo jajčno mešanico, ki jo moramo z lopatko (najboljša je gumijasta spatula) nenehno mešati, da ostanejo jajca rahla in kremasta (nikakor ne smejo zakrkniti).
Če je temperatura v ponvi previsoka, lahko ponev za nekaj sekund odstavimo s štedilnika, da se jajca nekoliko ohladijo in nato pristavimo nazaj na štedilnik in nadaljujemo z mešanjem. Postopek po potrebi ponovimo.
Ko dobijo jajca želeno gostoto (nikakor ne smejo biti presuha, ampak še malce tekoča), jih odstavimo in takoj serviramo na krožnik. Začinimo jih s soljo in poprom.
Po želji lahko razžvrkljana jajca obogatimo s številnimi dodatki, kot so pršut, šunka, sir, šparglji, zelišča.