Ohrovt s krompirjem | Okusno.si

Ohrovt s krompirjem

Kadar si želite med tednom, ko ni preveč časa za kuharijo, pojesti nekaj toplega in hitro pripravljenega, je ohrovt s krompirjem vsekakor dober izbor. To vam bo potrdila tudi moja Tina, ki je prvotno napisani recept nadgradila z ingverjem in moram priznati, da je tako še boljši.

Sestavine za 4 osebe:
700 g krompirja
200 g čebule
3 stroki česna
olje
1,5 žličke sladke paprike v prahu
1 žlička ingverja v prahu
600 g ohrovta
sol
poper
1 žlica paradižnikove mezge
4 dcl jušne osnove ali vode
1 lovorjev list

glavnati ohrovt

glavnati ohrovt

Kako naredimo ohrovt s krompirjem?

Krompir olupimo in ga narežemo na manjše kose. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo.

V ponvi na olju med stalnim mešanjem pražimo čebulo in česen tako dolgo, da čebula postekleni. Dodamo papriko v prahu in ingver. Premešamo in počakamo, da paprika zadiši.

praženje čebule recept

praženje čebule

Primešamo na trakce narezan ohrovt in pokrijemo posodo s pokrovko. Počakamo 2–3 minute, da ohrovt upade, nato dodamo krompir in prilijemo jušno osnovo ali vodo. Začinimo s soljo, poprom in lovorjevim listom.

ohrovt s krompirjem

ohrovt s krompirjem

Kako dolgo kuhamo ohrovt s krompirjem?

Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo in kuhamo 20 minut. Vmešamo 1 žlico paradižnikove mezge in kuhamo še nekaj minut, da se krompir skuha do mehkega. Če je omaka preredka, primešamo nekaj krušnih drobtin.

Kako postrežemo ohrovt s krompirjem?

Ohrovt s krompirjem se prileže s kuhano ali pečeno hrenovko.

ohrovt s krompirjem recept

ohrovt s krompirjem

Ohrovt s krompirjem – več informacij

Ohrovt s krompirjem je klasična jed, ki je znana že stoletja. Gre za izdatno in okusno kombinacijo dveh hranljivih sestavin, ki je lahko okusna priloga, glavna jed ali celo prigrizek. Ohrovt je zelenjava iz družine križnic, ki vsebuje veliko vitaminov A, C in K ter vlaknin, kalija in železa. Vsebuje tudi številne močne antioksidante in protivnetne snovi. Krompir pa je škrobnata zelenjava, bogata z vitaminoma B6 in C, vlakninami in kalijem. Skupaj tvorijo uravnotežen in okusen obrok, ki bo zagotovo zadovoljil tudi najbolj izbirčne jedce.

Pri pripravi ohrovta s krompirjem je pomembno, da izberete pravo sorto obeh sestavin. Ohrovt je na voljo v več vrstah, vključno s kodrastim ohrovtom, lacinatnim ohrovtom (znanim tudi kot dinozavrski ali toskanski ohrovt) in rdečim ruskim ohrovtom. Vsaka sorta ima nekoliko drugačen okus in teksturo, zato eksperimentirajte, da najdete tisto, ki vam je najbolj všeč. Tudi krompir je na voljo v številnih sortah, kot so russet krompir, Yukon Golds in rdeči krompir. Vsaka vrsta krompirja se bo kuhala drugače in bo vaši jedi ponudila edinstven okus in teksturo.

Ključ do uspešne jedi iz ohrovta in krompirja je, da obe sestavini pravilno pripravite. Ohrovt je treba kuhati tako dolgo, da se zmehča, vendar še vedno ostane hrustljav. To storite tako, da ohrovt narežete na tanke trakove in ga 2-3 minute blanširajte v vreli vodi. Odstranite ga iz vrele vode in ga takoj potopite v ledeno kopel. Ta postopek ustavi kuhanje in pomaga ohraniti njegovo živo zeleno barvo. Krompir skuhajte, dokler ni mehak, vendar ne kašast.

Ko sta obe sestavini kuhani, ju lahko združite in začinite. Ohrovt in krompir sta izjemno vsestranska in ju lahko začinite z vsem, od zelišč in začimb do česna in čebule. Lahko eksperimentirate z različnimi kombinacijami okusov, da bi našli tisto, ki ustreza vašemu okusu. Za zaključek jedi dodajte kanček olivnega olja.

Ohrovt in krompir je klasična jed, ki jo je mogoče zlahka prilagoditi vsakemu okusu. Ni le okusna, ampak je tudi odličen vir vitaminov in mineralov. Ko boste naslednjič iskali zdrav in okusen obrok, poskusite z ohrovtom in krompirjem.

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

2 komentarja

  • Slovenska kuhinja starejšega datuma ohrovtu s krompirjem ne pridaja paprike v prahu, saj le ta preglasi prijeten okus tradicionalne jedi. Tako Varčna kuharica Marije Remec iz leta 1915, kot Slovenska kuharica Felicite Kalinšek iz leta 1956 variante s papriko ne pozna. V kuharski knjigi Ivana Ivačiča, ki je želel ugajati tudi bolj južnim predelom takratne skupne države, pa v izdaji iz leta 1989 ohrovtu dodaja papriko v prahu. Meni je jed brez paprike mnogo bolj okusna.

    • Branko hvala za komentar. Recepti niso zato, da se jih držimo kot pijanec plota. Služijo za osnovo. Prav je, da eksperimentiramo in iščemo nove okuse, dodajamo začimbe, zelišča ter pokušamo. Kuhinja bi naj bila kreativna. Sploh, če kuhamo zase in si prilagajamo jedi svojemu okusu.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top