Kolerabina omaka - Kuharski recepti - Okusno.si

Kolerabina omaka

Kolerabina omaka me spomni na otroštvo in na pokojno babico, ki je znala iz preprostih sestavin pripraviti zelo okusne jedi. Koleraba je vsekakor ena izmed njih in na naših jedilnikih pogosto po krivici zapostavljena. Da bi se stvari spremenile, je tu ideja, kako jo lahko uporabimo. Babica je kolerabino omako običajno naredila ob ponedeljkih, saj je zraven ponudila govedino, ki je ostala pri kuhanju nedeljske goveje juhe.

Sestavine za 2 osebi:
1 nadzemna koleraba (približno 500 g)
olje
1 čebula
1 žlička koruznega škroba
3 dl jušne osnove ali vode
majaron
1 lovorjev list
sol
poper
1 dl smetane za kuhanje
1 žlica sesekljanega peteršilja

koleraba recept

Kako naredimo omako iz kolerabe?

Kolerabo olupimo, razpolovimo in nato še vsako polovico prečno prerežemo. Tako dobljene četrtinke narežemo na tanke rezine.

Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo.

Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko postekleni, ji dodamo narezano kolerabo.

Zalijemo z jušno osnovo, v katero smo gladko vmešali 1 žličko koruznega škroba. Začinimo z majaronom, dodamo lovorjev list in solimo ter popramo po okusu. Pokrijemo posodo in na nizki temperaturi kuhamo približno 15 minut oziroma dokler ni koleraba kuhana.

Prilijemo 1 dcl smetane za kuhanje, premešamo in pustimo, da omaka narahlo vre še 2 minuti. Ko je omaka kuhana, vmešamo 1 žlico sesekljanega peteršilja.

koleraba recept

Kako postrežemo kolerabino omako?

Kolerabina omaka se odlično prileže h kuhani govedini iz juhe. Zraven lahko ponudimo tudi pire krompir.

kolerabina omaka recept

Koleraba: izvor, sestavine, uporaba

Koleraba je pogosto spregledana zelenjava, ki pa je odlična popestritev vsake kuhinje. Koleraba sodi v družino kapusnic in je izjemno vsestranska sestavina. Koleraba ima edinstven okus in teksturo, zaradi česar je odličen dodatek k vsakemu obroku. Okus kolerbe bi lahko opisali kot križanec med repo in steblom brokolija. Koleraba je hrustljava in sočna, z rahlo sladkim okusom po oreščkih. Lahko se uživa surova ali kuhana.

Koleraba je odličen vir vitaminov in mineralov. Vsebuje zlasti veliko vitamina C, železa in kalija. Je tudi dober vir prehranskih vlaknin, ki vam pomagajo ostati siti dlje časa in pomagajo pri prebavi.

Kolerabo lahko uživamo na različne načine. Kolerabo lahko dodamo solatam, juham, omakam. Njen blag okus se dobro ujema z drugo zelenjavo, kot so korenje, krompir in čebula. Kolerabo lahko tudi pretlačimo, spečemo na žaru ali celo popečemo.

Koleraba je odličen način za dodajanje okusa in hranilnosti vsakemu obroku. Zaradi edinstvenega okusa in teksture je odličen dodatek k vsaki kuhinji. Ne glede na to, ali ste začetnik v kuhinji ali izkušen kuhar, je koleraba vsekakor tista vrsta zelenjave, ki si zasluži, da se čim pogosteje znajde na vašem krožniku.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top