Kolerabina omaka

Kolerabina omaka me spomni na otroštvo in na pokojno babico, ki je znala iz preprostih sestavin pripraviti zelo okusne jedi. Koleraba je vsekakor ena izmed njih in na naših jedilnikih pogosto po krivici zapostavljena. Da bi se stvari spremenile, je tu ideja, kako jo lahko uporabimo. Babica je kolerabino omako običajno naredila ob ponedeljkih, saj je zraven ponudila govedino, ki je ostala pri kuhanju nedeljske goveje juhe.

Sestavine za 2 osebi:
1 nadzemna koleraba (približno 500 g)
olje
1 čebula
1 žlička koruznega škroba
3 dl jušne osnove ali vode
majaron
1 lovorjev list
sol
poper
1 dl smetane za kuhanje
1 žlica sesekljanega peteršilja

koleraba recept

Kolerabo olupimo, razpolovimo in nato še vsako polovico prečno prerežemo. Tako dobljene četrtinke narežemo na tanke rezine.

Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo.

Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko postekleni, ji dodamo narezano kolerabo.

Zalijemo z jušno osnovo, v katero smo gladko vmešali 1 žličko koruznega škroba. Začinimo z majaronom, dodamo lovorjev list in solimo ter popramo po okusu. Pokrijemo posodo in na nizki temperaturi kuhamo približno 15 minut oziroma dokler ni koleraba kuhana.

Prilijemo 1 dcl smetane za kuhanje, premešamo in pustimo, da omaka narahlo vre še 2 minuti. Ko je omaka kuhana, vmešamo 1 žlico sesekljanega peteršilja.

koleraba recept

Kolerabina omaka se odlično prileže h kuhani govedini iz juhe. Zraven lahko ponudimo tudi pire krompir.

kolerabina omaka recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top