Jajčevci alla parmigiana | Okusno.si

Jajčevci alla parmigiana

Sicilija nam je zlezla pod kožo. Ne samo zaradi lepe pokrajine, kulturnozgodovinskih znamenitosti in starodavnih mest, ampak tudi zaradi dobre hrane. Postopkov za pripravo pravih jajčevcev »alla parmigiana« je več, kar ni čudno, saj je po izvoru tradicionalna jed v treh italijanskih pokrajinah – Kalabriji, Kampaniji in na Siciliji. Osnovna sestavina so jajčevci oziroma jajčevci. Nekateri jih cvrejo v vročem olju, nekateri pa jih popečejo na žaru. Meni je vsekakor ljubša zadnja različica.

Sestavine za 2 osebi:
2 večja jajčevca (približno 700 g)
olivno olje
4 stroki česna
400 g paradižnika v koščkih
sol
1,5 žličke sladkorja
origano
1 pest listov sveže bazilike
250 g mozzarelle
100 g naribanega parmezana

Jajčevce narežemo vzdolžno na 1 cm debele rezine, ki jih posolimo in pustimo v cedilu vsaj 20 minut, da se iz njih izloči grenka tekočina. Nato jih splaknemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnatimi brisačami. Popečemo jih na obeh straneh na naoljeni žar plošči.

Na olivnem olju prepražimo sesekljan česen. Ko česen porumeni, dodamo paradižnik. Začinimo s soljo in sladkorjem. Po želji lahko dodamo tudi nekaj suhega origana in bazilike. Na šibkem ognju kuhamo vsaj 20 minut, da se okusi dobro povežejo.

Dno naoljenega pekača premažemo s paradižnikovo omako. Omako prekrijemo s popečenimi jajčevci. Jajčevce ponovno premažemo s paradižnikovo omako, potresemo s parmezanom, natrgano mozzarello in nekaj listi sveže bazilike.

alla parmigiana

Postopek ponovimo še vsaj 2-krat, tako da imamo na koncu vsaj tri plasti jajčevcev. Zadnjo plast paradižnikove omake še izdatneje potresemo s parmezanom in mozzarello.

Pečemo 35–40 minut v pečici pri 200 °C. Preden parmigiano postrežemo, jo potresemo s svežimi listi bazilike.

alla parmigiana recept

jajcevci alla parmigiana recept

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top