Avgusta, ko tržnico preplavijo rdeče paprike (mimogrede, najboljše so tiste iz Makedonije), se splača žrtvovati en popoldan za pripravo ajvarja, ki ga bomo lahko potem jedli do naslednjega poletja. Seveda, če ga bomo naredili dovolj. Svetujem vam, da ga polnite v manjše kozarčke. Ko kozarec enkrat odpremo, moramo namreč ajvar pojesti v nekaj dneh, sicer se pokvari.
Sestavine za domači ajvar: 3 kg rdeče paprike, 1 kg jajčevcev, 400 g čebule, 5 strokov česna, 100 g polpekočih rdečih feferonov, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 dl olja, sol
Kako naredimo ajvar?
Paprike operemo, osušimo, premažemo z oljem, predevamo v pekač in spečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 200 °C. Med peko jih večkrat obrnemo, da se spečejo z vseh strani. Paprike so pečene, ko kožica počrni in se na površini pojavijo mehurji.

Pečene paprike preložimo v posodo, ki jo pokrijemo s pokrovko. Počakamo nekaj minut, da se paprike ohladijo. Nato jih vzdolžno prerežemo in odstranimo semena ter peclje. Tako očiščenim paprikam z ostrim nožem odstranimo počrnelo kožico.
Jajčevce olupimo in narežemo na približno 1,5 cm debele kolobarje, ki jih na obeh straneh dobro posolimo in porazdelimo po cedilu. Počakamo 20 min, da izpustijo grenak sok, nato jih dobro operemo in osušimo.
Na obeh straneh jih opečemo na naoljeni žar plošči. Ko so pečeni, jih preložimo na kuhinjsko desko in razrežemo na večje kose.

Pečene paprike in jajčevce zmeljemo s sekljalnikom.
V večji in široki posodi segrejemo olje na katerem med stalnim mešanjem prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, ji dodamo sesekljan česen in pražimo še kakšno minuto, da česen nekoliko porumeni.
Dodamo zmleto papriko in jajčevce, sesekljane feferone, ki smo jim odstranili semena, in balzamični kis. Po potrebi prilijemo še nekaj olja. Solimo po okusu.
Kako dolgo kuhamo ajvar?
Ajvar kuhamo pri nizki temperaturi vsaj 2 uri. Vsakih nekaj minut ga moramo premešati, saj se nam lahko drugače hitro prismodi.

Steklene kozarčke, ki smo jih pred tem 15 minut segrevali v pečici pri 110 °C, napolnimo z ajvarjem. Zapremo jih s pokrovčki, ki smo jih prekuhali v vreli vodi in osušili. Kozarčke zavijemo v toplo odejo ali kakšno drugo toplo pregrinjalo, da se počasi ohladijo. Po 24 urah jih prestavimo v temen in hladen prostor.


Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.