Iz Catanie, največjega mesta na vzhodu Sicilije, izvira znamenita pasta alla Norma. Ime bi naj dobila po operi Norma, ki jo je napisal Vincenzo Bellini, operni skladatelj iz Catanie, in je bila prvič uprizorjena leta 1831 v milanski Scali.
Sestavine za 4 osebe:
300 g jajčevcev
olivno olje
sol
origano
3 stroki česna
400 g paradižnika v koščkih
1,5 žličke sladkorja
1 žlica balzamičnega kisa
50 g sira pecorino
1 pest sveže bazilike
400 g peresnikov
Jajčevce narežemo na kolobarje. Na obeh straneh jih dobro solimo in postavimo na cedilo, kjer jih pustimo vsaj 20 minut, da odteče grenka tekočina. Nato jih speremo pod tekočo vodo in osušimo.
Na kuhinjski deski narežemo jajčevce na kocke, nato jih popečemo v ponvi na olivnem olju. Solimo in začinimo jih z origanom. Popečene jajčevce predevamo na krožnik.
V ponvi na olivnem olju pri nizki temperaturi prepražimo sesekljan česen. Ko porumeni, dodamo paradižnik.
Začinimo s soljo, sladkorjem in balzamičnim kisom. Kuhamo vsaj 15 minut. Omako večkrat premešamo.
Primešamo popečene jajčevce in kuhamo še 5 minut.
Dodamo nariban pecorino, sesekljano svežo baziliko in nekaj brizgov olivnega olja. Dobro premešamo.
Peresnike skuhamo v osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži. Ko so kuhani al dente, jih precedimo, nato pa zmešamo s paradižnikovo omako.
Testenine serviramo na krožnik in jih okrasimo z listi sveže bazilike.
Ako ste vać uzeli racept ne znam od kuda ali to ne ogovara istini.
AKO NISTE ZNALI ŠPAGETI ALA NONA NORMA SU KUKANI ŠPAGETI AL DENTE SA FINIM UKAKOM OD POMIDORA PO DOMĆU , OKRENUTI NA PADELI DA UMAK SE UPIJE U ŠPAGETE A OZGORA SE POSLOŽI PRŽENI MELANZAN