Za vegetarijance in za tiste, ki ne veste kaj bi naredili z ohrovtovo glavo, če se slučajno znajde v vašem hladilniku, je tale recept kot nalašč za nekaj novega kreativnega ustvarjanja v vaši kuhinji.
Sestavine za 2 osebi: 500 g ohrovta, olivno olje, 1 čebula, 100 g slanine, 2 stroka česna, 250 g peresnikov ali svedrčkov, 2 veliki žlici kisle smetane, 125 g skute, 1 žlica naribanega parmezana, 1 dcl mleka, 2 jajci
Postopek priprave:
Ohrovtove liste dobro operemo in jih v osoljenem kropu kuhamo 5 minut. Ohrovt poberemo s penovko iz posode in ga preložimo na kuhinjsko desko kjer ga grobo narežemo. Vodo v kateri se je kuhal ohrovt prihranimo.
Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo na koščke narezano slanino in sesekljana stroka česna. Pražimo toliko časa da slanina malce zakrkne.
V posodo dodamo narezan ohrovt in prilijemo 1,5 dcl vode v kateri se je kuhal ohrovt. Vse skupaj premešamo in pustimo narahlo vreti še kakšno minutko.
V osoljeni vreli vodi skuhamo testenine po navodilih z embalaže.
Kuhane testenine odcedimo in jih preložimo v ognjevarno posodo, ki smo jo premazali z maslom. V testenine vmešamo ohrovtovo omako.
Vse skupaj prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da zmešamo kislo smetano, skuto, parmezan, mleko in jajca.
Pečico ogrejemo na 240 °C. Testenine pečemo približno 12 minut oziroma tako dolgo, da se naredi zlatorjava skorjica