Mineštra - Kuharski recepti - Okusno.si

Mineštra

Mineštra sodi med tipične predstavnice enolončnic. Če ne uspete namočiti fižola preko noči, lahko uporabite tudi fižol iz pločevinke. Mineštra zaradi tega ne bo nič slabša.

Sestavine za mineštro:

  • 300 g rjavega fižola ali mešanice stročnic (črn, bel in rdeč fižol, grah, leča, čičerika),
  • olivno olje,
  • 1 čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 1 bučka,
  • 2 večja korenčka,
  • 2 pesti makaronov,
  • 1 žlica paradižnikove mezge,
  • lovorjev list, majaron, bazilika, šetraj, sol, poper, peteršilj

Kako skuhamo mineštro?

Fižol ali mešanico stročnic namočimo preko noči v litru vode.

Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo dva na drobno narezana stroka česna. Na hitro prepražimo, da česen zadiši (ne sme porjaveti), nakar dodamo odcejene stročnice. Prilijemo 1 l vode ali zelenjavne osnove.

Solimo po okusu. Začinimo z lovorjevim listom, majaronom, baziliko in šetrajem.

Po 30 minutah kuhanja dodamo na kocke narezano korenje in bučko ter paradižnikovo mezgo.

Kuhamo 20 minut, nakar dodamo makarone in kuhamo še 10 minut. Popramo, potresemo s peteršiljem in serviramo.

Za boljši okus lahko damo v mineštro na začetku kuhanja tudi svinjska rebrca.

Če imate radi nekoliko pikantnejše jedi, lahko mineštro tik pred koncem kuhanja začinimo s kajenskim poprom in posušenim čilijem

minestra recept

Najpogostejša vprašanja o mineštri

 

Kaj pomeni beseda “mineštra”?

Beseda “mineštra” izvira iz italijanske besede minestra, ki pomeni “juha” ali “enolončnica”. Mineštra se uporablja za jedi, pripravljene z različnimi vrstami zelenjave, testenin, fižola in pogosto vključuje meso ali ribo. Ta beseda je globoko zakoreninjena v sredozemski kulinarični tradiciji, predvsem v Istri, Dalmaciji in Italiji.

Katere sestavine so značilne za mineštro?

Mineštra je izjemno prilagodljiva jed. Osnovne sestavine vključujejo sezonsko zelenjavo, kot so krompir, korenje, zelena, čebula in paradižnik. Pogosto ji dodamo fižol, testenine ali riž, ter začimbe, kot so lovorjev list, peteršilj in timijan. Včasih vsebuje tudi panceto, pršut ali mesno osnovo za bogatejši okus.

Kako se mineštra razlikuje od drugih juh ali enolončnic?

Mineštra je gosta juha, pogosto obogatena z žitaricami ali stročnicami, kar jo razlikuje od običajnih juh. Zaradi preprostih, a okusnih sestavin je bolj podobna enolončnicam, saj jo običajno postrežemo kot glavno jed. V primerjavi z drugimi sredozemskimi juhami ima mineštra več regionalnih variacij, ki odražajo lokalne okuse.

Katera kuhinja je najbolj znana po mineštri?

Mineštra je značilna za sredozemsko kulinariko, še posebej za italijansko in istrsko kuhinjo. V Istri je priljubljena različica “jota”, ki vključuje kislo zelje in fižol. V Italiji so znane različice, kot sta “minestrone” in “ribollita”. Vsaka regija ima svoj edinstven pristop, vendar vse izhajajo iz iste ideje uporabe lokalnih sestavin.

Katere začimbe in dodatki izboljšajo okus mineštre?

Začimbe, kot so lovorjev list, timijan, rožmarin in bazilika, so klasična izbira. Dodate lahko tudi strok česna za bolj intenziven okus. Za dodatno bogastvo okusa se pogosto uporabi parmezanova skorja ali kos pršuta, ki se kuha skupaj z mineštro. Na koncu lahko jed izboljšate z nekaj kapljicami olivnega olja ali naribanim parmezanom.

Kako dolgo naj se mineštra kuha?

Mineštra se kuha približno 45 minut do ene ure, odvisno od sestavin. Fižol in žita potrebujejo daljši čas kuhanja, medtem ko je zelenjava običajno mehka v približno 30 minutah. Pomembno je, da mineštro kuhate na nizkem ognju, da se okusi lepo prepletejo.

Kako prilagoditi mineštro za vegansko ali brezglutensko različico?

Za vegansko različico uporabite zelenjavno osnovo in se izognite mesnim dodatkom, kot so panceta ali pršut. Brezglutensko mineštro lahko pripravite z brezglutenskimi testeninami ali pa namesto njih uporabite krompir ali riž. Za gostejšo teksturo lahko del fižola spasirate in dodate v jed.

1 thought on “Mineštra”

  1. Dober recept in enostavna priprava. Naredil in bilo je odlično. Najbolj mi je všečda nikjer ni kakšne Vegete, Argo,…. Pozdrav
    Dušan

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top