Ste pomislili, da je v naslovu slovnična napaka in da sem napačno zapisal besedo torteloni, saj bi moralo pisati tortelini? Ne, ni prišlo do napake. Torteloni so namreč povečana verzija njihovih manjših bratov tortelinov.
Sestavine za testo:
200 g ostre moke
2 jajci
Sestavine za nadev (za 16 tortelonov premera 10 cm):
200 g olupljene in očiščene muškatne buče
sol
ingver
muškatni orešček
4 sveži žajbljevi lističi
olivno olje
3 žlice sira mascarpone (približno 80 g)
3 žlice krušnih drobtin (približno 80 g)
1 žlica naribanega parmezana
1 jajce
Sestavine za preliv:
2 jajci
50 g parmezana
2 žlici kisle smetane
0,5 dl mleka
sol
Kako naredimo bučne tortelone?
Testo za tortelone pripravimo po receptu na naslovu https://www.okusno.si/testo-za-testenine. Testo s pomočjo strojčka za pripravo testenin razvaljamo na več zelo tankih trakov. Za tortelone potrebujemo malce večji okrogel model, s katerim bomo narezali testo na kroge.
Priprava nadeva
Bučo prerežemo, odstranimo semena in jo narežemo na 2 cm debele krhlje. Vsakega posebej olupimo. Položimo jih na pomaščen pekač, potresemo s soljo, ingverjem, muškatnim oreščkom in štirimi narezanimi žajbljevimi lističi. Pokapamo jih z olivnim oljem.
Narezano bučo pečemo približno 20 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C. Vse sestavine iz pekača predevamo v skledo in pretlačimo s paličnim mešalnikom.

V pretlačeno bučo vmešamo mascarpone, krušne drobtine in parmezan. Vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi lahko še malce solimo.
Na sredo vsakega izrezanega okroglega kosa testa položimo žličko nadeva. Testo okoli nadevov s pomočjo kuhinjskega čopiča premažemo z razžvrkljanim jajcem.

Testo prepognemo, da se robovi zgornje in spodnje polovice kroga dotikajo. Najprej s prsti previdno stisnemo testo okoli nadeva, enako naredimo še po vsej preostali površini. Levi in desni krak lunice sprimemo skupaj in stisnemo, da dobimo značilno obliko tortelinov.

Priprava preliva
Tortelone kuhamo približno 4–5 minut v osoljeni vreli vodi. Ko so kuhani, jih odcedimo in preložimo v naoljen pekač za peko pit.
V skledici zmešamo jajci, mleko, parmezan in kislo smetano. Solimo po okusu.
Pripravljen preliv prelijemo čez tortelone. Po 10 minutah pečenja v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C, povišamo temperaturo na 220 °C in pečemo tako dolgo, da se preliv zlatorjavo zapeče.


Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.