Kako pripraviti krompirjev golaž – preprost recept s hrenovko ali makaroni
Krompirjev golaž je ena najbolj priljubljenih jedi pri nas, saj je okusen, nasiten in preprost za pripravo. Sledite temu preprostemu receptu, ki je primeren za začetnike in prinaša bogat okus v manj kot 30 minutah. Naučite se, kako pripraviti gost in aromatičen krompirjev golaž, ki ga lahko postrežete s hrenovko, makaroni ali kruhom.
Sestavine za krompirjev golaž :
3 čebule, 2 stroka česna, rdeča sladka mleta paprika, paradižnikova mezga, 800 g krompirja, sol, poper, majaron, lovorjev list, hrenovka
Kako se naredi krompirjev golaž?
- V vroči ponvi na na olju prepražimo nasekljano čebulo.
- Ko čebula postekleni (ne sme porjaveti), dodamo 2 na drobno narezana stroka česna, dve žlički mlete paprike in eno žlico moke.
- Na hitro prepražimo in mešamo, da se okusi povežejo.
- Dodamo olupljen in na kose narezan krompir.
- Zalijemo s približno 0,5l vode ali še boljše z jušno osnovo.
- Začinimo s soljo, poprom, majaronom, lovorjevim listom. Dodamo že 1 žlico paradižnikove mezge.
- Posodo pokrijemo s pokrovko in krompirjev golaž na rahlem ognju kuhamo približno 25 minut. Golaž med kuhanjem večkrat premešamo, da se krompir ne sprime dna.
- Odkrijemo posodo in kuhamo še 5 minut tako da morebitna odvečna tekočina povre. Jed mora biti namreč gosta.
- Poleg krompirjevega golaža lahko ponudimo hrenovko in kruh. Meni tekne skupaj z makaroni 🙂

Dodatni nasveti za pripravo krompirjevega golaža
- Uporabite krompir, ki se dobro kuha, da bo jed gostejša.
- Za bogatejši okus uporabite jušno osnovo namesto vode.
- Če želite pikantno različico krompirjevega golaža, dodajte ščepec čilija.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.
Vse bi še prenesel a makorone s krompirjem ??! Žal hvala. Je že bolje sam krompir po starem receptu: 250 gr-čebula-pražena, 1 kg-krompir v malih kosih, rdeča paprika-1 žlica, pražimo 10 min. nato zalijemo cca 3 prste nad krompirjem.
Pokrijemo in kuhamo polure. Pred serviranjem dodamo še 3 žlice moke im 10 min. pokuhamo. V vsako porcijo dodamo 1/2 žlice kisle smetane. Jemo z žlico , z vilicami lahko krompir pretlačimo, je okusnejša omaka. Zraven ponudimo dober domač kruh. Pa dober tek !
Mislim, da bi odlično pasal še riž zraven. In kakšna žlica polente.
100 ljudi 100 okusov 🙂
Jas mislim da ma vsak svoj okus, recept je odličen ampak ker mi polek golaža ne jemo ničesar dam malo več začimb in več vode
v krompirjev golaž makarone,????kot bi dal k fileju ribe tenstan krompir