Krompir, osrednja sestavina tega recepta, se skuha v gost, okusen krompirjev golaž, ki ga lahko postrežete s hrenovko ali makaroni za popoln obrok. Jed je preprosta in enostavna za pripravo.
Sestavine za krompirjev golaž :
3 čebule, 2 stroka česna, rdeča sladka mleta paprika, paradižnikova mezga, 800 g krompirja, sol, poper, majaron, lovorjev list, hrenovka
Kako se naredi krompirjev golaž
- Na olju prepražimo nasekljano čebulo.
- Ko čebula postekleni (ne sme porjaveti), dodamo 2 na drobno narezana stroka česna, dve žlički mlete paprike in eno žlico moke.
- Na hitro prepražimo.
- Dodamo olupljen in na kose narezan krompir.
- Zalijemo s približno 0,5l vode ali še boljše jušne osnove.
- Začinimo s soljo, poprom, majaronom, lovorjevim listom. Dodamo že 1 žlico paradižnikove mezge.
- Posodo pokrijemo s pokrovko in na rahlem ognju kuhamo približno 20 minut. Večkrat premešamo, da se krompir ne sprime dna.
- Odkrijemo posodo in kuhamo še 5 minut tako da morebitna odvečna tekočina povre. Jed mora biti namreč gosta.
- Poleg krompirjevega golaža lahko ponudimo hrenovko in kruh. Meni tekne skupaj z makaroni 🙂
Vse bi še prenesel a makorone s krompirjem ??! Žal hvala. Je že bolje sam krompir po starem receptu: 250 gr-čebula-pražena, 1 kg-krompir v malih kosih, rdeča paprika-1 žlica, pražimo 10 min. nato zalijemo cca 3 prste nad krompirjem.
Pokrijemo in kuhamo polure. Pred serviranjem dodamo še 3 žlice moke im 10 min. pokuhamo. V vsako porcijo dodamo 1/2 žlice kisle smetane. Jemo z žlico , z vilicami lahko krompir pretlačimo, je okusnejša omaka. Zraven ponudimo dober domač kruh. Pa dober tek !
Mislim, da bi odlično pasal še riž zraven. In kakšna žlica polente.
100 ljudi 100 okusov 🙂
Jas mislim da ma vsak svoj okus, recept je odličen ampak ker mi polek golaža ne jemo ničesar dam malo več začimb in več vode
v krompirjev golaž makarone,????kot bi dal k fileju ribe tenstan krompir