Špageti po milansko - Kuharski recepti - Okusno.si

Špageti po milansko

Špageti po milansko so idealna jed za hiter in preprost obrok med med tednom. Milanski špageti, kot jih poznamo pri nas, nimajo prave zveze z Milanom ali tradicionalno italijansko kuhinjo. Naša “balkanska” različica, ki vsebuje šunko in grah, je verjetno dobila ime po Milanu zaradi želje po povezavi z omikanostjo. Ta jed je bila priljubljena v študentskih časih, ko so bila sredstva omejena in je bila potreba po varčni prehrani velika.

Sestavine za pripravo špagetov po milansko:
olivno olje, 3 manjše čebule, 3 stroki česna, 300 g šunke ali krače, 1 korenček, sol, 400 g paradižnikove kaše, 1 žlička sladkorja, 200 g mladega graha, 500 g špagetov, parmezan


Postopek priprave za špagete po milansko
Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. V vroči ponvi na olivnem olju prepražimo česen in čebulo.

Ko čebula postekleni, dodamo na koščke narezano šunko ali kračo. Pražimo kakšno minuto, nakar dodamo nariban korenček.

Prilijemo paradižnikovo kašo. Dodamo žličko sladkorja in začinimo s soljo. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo na nizki temperaturi 10 minut. Pred koncem kuhanja dodamo grah (če uporabljamo svež ali zamrznjen grah, ga dodamo že na začetku kuhanja).

Po navodilih iz embalaže skuhamo špagete v osoljeni vreli vodi.

Ko so špageti kuhani, jih odcedimo in prelijemo z omako. Po vrhu naribamo parmezan.

spageti-po-milansko-recept

pasta milanese 1

priprava milanese omake
priprava milanese omake

 

milanese omaka
milanese omaka
špageti po milansko
špageti po milansko
testenine po milansko
testenine po milansko

Špageti po milansko – dodatne informacije

Milanski špageti (Spaghetti Milanese) so ena najbolj priljubljenih italijanskih jedi. To je preprost in okusen recept, ki prihaja iz presolnice Lombardije, Milana v Italiji. Glavne sestavine milanskih špagetov so: špageti, bogata in okusna paradižnikova omaka, šunka, grah ter parmezan. Špagete skuhamo al dente v osoljeni vreli vodi in jih nato stresemo v omako, premešamo ter potresemo s parmezanom. Rezultat je jed, ki ji pravimo milanski špageti, ki kar poka od okusa in teksture.

Bogata omaka na osnovi paradižnika je ključ do te jedi. Omaka za milanske špagete je narejena iz paradižnika, česna, oljčnega olja, čebule in zelišč. Ta kombinacija ustvari okusno in močno omako, ki se odlično ujema s parmezanom in špageti. Milanski špageti so odlična jed za večerjo med tednom. Ta pašta hitro pripravi in ​​zlahka nahrani tudi veliko družino. Ena od odličnih stvari pri milanskih špagetih je njihova vsestranskost. Recept lahko prilagodite z dodajanjem različnih vrst zelenjave, začimb ali mesa/klobas. Špagete po milansko lahko skuhate za naslednjo družinsko večerjo in opazujte, kako bodo vsi uživali v tej klasični italijanski jedi.

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top