Lepinje - Kuharski recepti - Okusno.si

Lepinje

Odkrijte veselje do peke domačih lepinj s tem preprostim receptom, ki vas bo popeljal skozi korake priprave mehkih, dišečih lepinj, ki so kot nalašč za spremljavo različnih jedi z žara.

Sestavine za pripravo štirih cca. 200 g težkih lepinj: 450 g gladke moke, 3 dcl vode, 0.5 dcl olivnega olja, 1 vrečka suhega kvasa, 1 žlička soli, 1/2 žličke sladkorja

Kako naredimo lepinje?

V skledo presejemo moko. Počasi vmešamo 3 dcl mlačne vode. Pokrijemo skledo in počakamo 45 minut.

Dodamo kvas, sladkor, sol in olivno olje ter vse skupaj zgnetemo v mehko in prožno testo. Pokrijemo skledo in pustimo vzhajati kakšno uro, da testo naraste na dvojno velikost.

Kako dolgo vzhajajo lepinje?

Vzhajano testo preložimo na pomokano površino in ga razrežemo na 4 dele po cca. 200 g. Vsak kos testa nežno pregnetemo v majhne hlebčke in jih preložimo na dobro pomokano površino. Hlebčke po vrhu narahlo pomokamo in prekrijemo s folijo za živila ali pa z laneno kuhinjsko krpo. Pustimo jih vzhajati 45 minut.

Pečico skupaj s pekačem v katerem bomo pekli lepinje segrejemo na 240 stopinj. S konicami prstov oblikujemo lepinje in sicer tako, da nežno pritiskamo na hlebček, da se raztegne. Pri tem skušamo obdržati večino zračnih žepkov, ki so nastali pri vzhajanju. Po potrebi dodatno pomokamo površino. Tako pripravljene lepinje pokrijemo in pustimo vzhajati še 15 minut.

Koliko časa pečemo lepinje?

Iz pečice vzamemo vroč pekač in nanj previdno z lopatko preložimo lepinje.
Pečemo jih približno 10 minut.

Ko so lepinje pečene, jih preložimo v skledo in pokrijemo s krpo, da ostanejo mehke.

testo za lepinje recept
testo za lepinje recept
recept - testo za lepinje
recept – testo za lepinje
lepinje recept
lepinje recept

lepinja

lepinja s čevapčiči
lepinja s čevapčiči
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top