Lepinje | Okusno.si

Lepinje

Sestavine za pripravo štirih cca. 200 g težkih lepinj: 450 g gladke moke, 3 dcl vode, 0.5 dcl olivnega olja, 1 vrečka suhega kvasa, 1 žlička soli, 1/2 žličke sladkorja

V skledo presejemo moko. Počasi vmešamo 3 dcl mlačne vode. Pokrijemo skledo in počakamo 45 minut.

Dodamo kvas, sladkor, sol in olivno olje ter vse skupaj zgnetemo v mehko in prožno testo. Pokrijemo skledo in pustimo vzhajati kakšno uro, da testo naraste na dvojno velikost.

Vzhajano testo preložimo na pomokano površino in ga razrežemo na 4 dele po cca. 200 g. Vsak kos testa nežno pregnetemo v majhne hlebčke in jih preložimo na dobro pomokano površino. Hlebčke po vrhu narahlo pomokamo in prekrijemo s folijo za živila ali pa z laneno kuhinjsko krpo. Pustimo jih vzhajati 45 minut.

Pečico skupaj s pekačem v katerem bomo pekli lepinje segrejemo na 240 stopinj. S konicami prstov oblikujemo lepinje in sicer tako, da nežno pritiskamo na hlebček, da se raztegne. Pri tem skušamo obdržati večino zračnih žepkov, ki so nastali pri vzhajanju. Po potrebi dodatno pomokamo površino. Tako pripravljene lepinje pokrijemo in pustimo vzhajati še 15 minut.

Iz pečice vzamemo vroč pekač in nanj previdno z lopatko preložimo lepinje.
Pečemo jih približno 10 minut.

Ko so lepinje pečene, jih preložimo v skledo in pokrijemo s krpo, da ostanejo mehke.

testo-za lepinje-recept

recept-testo-za lepinje

lepinje-recept

lepinja

recept-lepinje

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top