Najboljši kruh je tisti iz krušne peči. Če je nimamo, se moramo zadovoljiti s peko v navadni pečici. Vsekakor pa je doma narejen kruh nekaj posebnega!
Sestavine za pripravo kruha: 500 g gladke moke, vrečka suhega kvasa, (7 g) ali ali 20 g svežega kvasa, 0,5 dcl olivnega olja, 1,5-2 dcl mlačne vode, sol, sladkor
Priprava:
- 500g gladke moke presejemo v večjo skledo in primešamo malo zvrhano žličko soli. Dodamo vrečko suhega kvasa, ščepec sladkorja, 0.5 dcl olivnega olja ter 1.5-2 dcl mlačne vode (odvisno od moke, ki jo uporabimo).
- Vse skupaj dobro premešamo in zamesimo v gladko testo (testo mesimo vsaj 5 minut).
- Hlebček testa namažemo z olivnim oljem in ga preložimo v posodo kjer bo vzhajal (volumen posode naj bo vsaj 2x večji od hlebčka testa).
- Ko testo naraste na 2x velikost (približno po 1 uri vzhajanja), ga položimo na pomokano površino in še enkrat dobro pregnetemo. Iz testa moramo iztisniti ves zrak, ki je nastal med vzhajanjem.
- Testo naj še enkrat vzhaja vsaj 45 minut.
- Hlebček testa položimo na pekač in ga z ostrim nožem po vrhu večkrat zarežemo.
- Pečemo približno 35 min pri 220°C.