Škampi na buzaro | Kuharski recepti - Okusno.si

Škampi na buzaro

Škampi na buzaro in poleg sveža štruca belega kruha. Še prste si boste obliznili. Preprosto – odlično!

Sestavine za škampe na buzaro:
1kg škampov, 3 stroki česna, 1 čebula, 500g pelatov, sol, 1,5 dcl belega polsuhega ali polsladkega vina, olivno olje, drobtine, peteršilj

Kako naredimo škampe na buzaro?

Na olivnem olju prepražimo drobno narezano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo sesekljan česen. Premešamo, počakamo, da zadiši po česnu, nakar dodamo paradižnikove pelate in kuhamo 10 minut.

V ponvi na hitro z obeh strani popečemo dobro oprane in posušene škampe (cca. 1 min).
Škampe zalijemo z vinom. Počakamo, da vino izpari, nakar jih preložimo v posodo z omako. Posolimo in kuhamo še 10 minut.

Omako zgostimo z drobtinami. Minuto pred koncem kuhanja dodamo v omako sesekljan peteršilj.

škampi
škampi
škampi na buzaro
škampi na buzaro

Kakšna jed so škampi na buzaro?

“Škampi na buzaro” so tradicionalna morska jed, ki izvira iz obalnih regij vzdolž Jadranskega morja in je znana po svoji preprosti, a izjemno okusni pripravi. Beseda “buzara” pomeni način priprave, ki običajno vključuje kuhanje morskih sadežev (v tem primeru škampov) v omaki, ki je narejena iz olivnega olja, česna, paradižnika, vina in zelišč (običajno je to peteršilj). Škampi na buzaro so običajno postreženi s kruhom, ki se namaka v okusno omako.
Ko rečemo, da se nekaj pripravlja na “buzaro” imamo v mislih način priprave, pri katerem se morski sadeži kuhajo v aromatični omaki. Ta način priprave poudarja svežino morskih sadežev in bogastvo sredozemskih okusov.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top