Za popolno jed je pomembno, da izberemo sveže in kakovostne kraljevske kozice. Preden jih položimo na žar, jih moramo temeljito očistiti. Odstranimo lupino, pri tem pa pustimo rep, saj bo služil kot ročaj. Prav tako odstranimo črevesno nitko, da zagotovimo čist in prijeten okus.
Mariniranje kraljevskih kozic za dodatni okus
Kraljevske kozice pred peko mariniramo, da absorbirajo okuse in postanejo še bolj okusne. Enostavna marinada iz olivnega olja, limoninega soka, česna, soli, popra in malo rdeče paprike bo zadostovala. Kozice mariniramo vsaj 30 minut, da se okusi dobro povežejo.
Priprava curry omake
Curry omaka je ključni del te jedi, saj doda bogat in pikanten okus. Za pripravo omake potrebujemo naslednje sestavine: kokosovo mleko, čebulo, česen, ingver, curry pasto, paradižnikovo mezgo, limonino travo, sol, poper in malo sladkorja.
- V ponvi segrejemo malo olja in na njem popražimo sesekljano čebulo, česen in ingver, dokler ne postanejo mehki.
- Dodamo curry pasto in paradižnikovo mezgo ter pražimo še nekaj minut, da se okusi povežejo.
- Zalijemo s kokosovim mlekom in dodamo limonino travo, sol, poper ter malo sladkorja. Omako kuhamo na zmernem ognju, dokler se ne zgosti in okusi povežejo.
- Pred serviranjem odstranimo limonino travo in omako po potrebi dodatno začinimo.
Grilanje kraljevskih kozic
Kozice pečemo na vročem žaru približno 2-3 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo rožnate in rahlo hrustljave. Pazimo, da jih ne prepečemo, saj lahko postanejo trde in suhe.

Serviranje grilanih kraljevskih kozic s curry omako
Kozice postrežemo na krožniku in jih prelijemo s toplo curry omako. Za dodaten okus in dekoracijo lahko jed okrasimo s svežim koriandrom in rezinami limone. Postrežemo jih lahko z rižem ali svežo zelenjavo.

Nasveti za popolne grilane kraljevske kozice s curry omako
- Uporabite sveže in kakovostne sestavine za najboljši okus.
- Marinirajte kozice vsaj 30 minut za polnejši okus.
- Ne prepečite kozic, da ohranijo svojo sočnost in mehkobo.
- Prilagodite začimbe v curry omaki po svojem okusu za popolno pikantnost.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.
Postopki, recepti se dajo kje vidt? Lp