Medenjaki - Kuharski recepti - Okusno.si

Medenjaki

Medenjaki so popolno praznično pecivo, ki s svojim značilnim vonjem in okusom pričarajo toplino domačega vzdušja. Priprava teh dišečih piškotov je preprosta in zabavna, še posebej, če vključite družino pri oblikovanju prikupnih figuric. S skrbno izbranimi začimbami, kot so cimet, klinčki in ingver, bodo medenjaki očarali tako s svojim okusom kot tudi z neustavljivo aromo

Sestavine za pripravo medenjakov: 100g rjavega sladkorja, 1 jajce, 250g moke, 50 g masla, 3 žlice medu, 2 žlički pecilnega praška, vanili sladkor, 1 žlička cimeta, 1/2 žličke muškatnega oreščka, 1 žlička klinčkov, 1/2 žličke koriandra, 1/2 žličke mletega ingverja

Kako pripravimo medenjake?

Priprava testa za medenjake

V terilniku zdrobite klinčke in primešajte cimet, muškatni orešček, ingver in koriander. V skledi penasto umešajte sladkor, vanili sladkor in jajce, dodajte na sobno temperaturo ohlajeno maslo in med. Vse skupaj dobro premešajte. Dodajte moko v katero ste vmešali pecilni prašek in mešanico začimb. Mešajte tako dolgo, da dobite gladko in kompaktno testo za medenjake.

Testo zavijte v folijo in ga dajte za 1 uro počivati v hladilnik. Spočito testo razvaljajte na pomokani deski na približno 5 mm debeline. Z različnimi modeli izrežite želene oblike medenjakov.

Kako dolgo pečemo medenjake?

Medenjake pečemo 10 minut na 175 stopinjah. Po polovici peke lahko piškote premažemo z beljakom, da bodo dobili lepši videz. Ko so medenjaki pečeni, jih še 5 minut pustite na pekaču, nato pa jih odložite na rešetko, da se ohladijo.

Pečene medenjake hranimo v dobro zaprti posodi.

medenjaki
praznični medenjaki
medenjaki recept
medenjaki – recept
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.

Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

2 thoughts on “Medenjaki”

    1. Tanja, imate prav. Hvala! Sem imel na papirju napisano 50 g masla. Sem sedaj dodal v recept.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top