Francoska štruca – bageta | Okusno.si

Francoska štruca – bageta

Francoska štruca oziroma bageta je pekovska klasika, ki je znana po svoji hrustljavi skorji, zračni teksturi in dolžini. Pripravljena je s preprosto kombinacijo moke, vode, kvasa in soli. Skrivnost popolne bagete je v tradicionalni metodi fermentacije in oblikovanja. Hrustljava francoska bageta je odlična za pripravo kanapejev, klasičnih sendvičev ali pa zgolj za pomakanje v izbranem oljčnem olju.

Sestavine za francosko štruco (bageto):

  • 500 g bele moke
  • 300 g vode
  • 1 žlička soli (cca. 10 g)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 100 g droži


V skledo presejemo moko. Prilijemo 300 g vode in zmešamo tako, da se vsa moka poveže z vodo. Pokrijemo posodo in pustimo počivati 1 uro.

Dodamo 100 g matičnih droži. Z ročnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje mešamo tako dolgo, da se droži lepo povežejo s testom. Pokrijemo posodo in pustimo počivati 1 uro.

Dodamo sol ter olivno olje ter z ročnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje mešamo testo vsaj 3 minute. Pokrijemo posodo in pustimo počivati 1 uro.

Naredimo od 4 do 5 prepogibov testa. Z roko od spodaj primemo testo, ga potegnemo navzgor in položimo na vrh testa. Postopek še dvakrat ponovimo na vsakih 30 minut.

Po zadnjem prepogibanju bi morali imeti že lepo prožno in napeto testo.

Kako dolgo naj vzhaja testo za francosko štruco (bageto)?

Skledo zapremo s folijo za živila in prestavimo za vsaj 24 ur v hladilnik, kjer bo testo počasi vzhajalo.

Testo preložimo na pomokano površino in ga z rokami nežno raztegnemo v večji pravokotnik.

francoska-štruca-testo

Testo nato zrolamo v dolgo štruco, ki naj bo dolga toliko kot notranja diagonala pekača.

recept-francoski-kruh

Štruco preložimo na peki papir, jo pomokamo z ostro moko, ob vsaki stranici pa jo podložimo z zrolano kuhinjsko krpo, da se nam ne razleze v širino. Pokrijemo jo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še eno uro.

Kako dolgo pečemo francosko štruco?

Pečico segrejemo na 240 stopinj. Vanjo vsaj za 20 minut položimo pekača z visokim in nizkim robom.

V vroč pekač z visokim robom preložimo štruco skupaj s peki papirjem. Pekač pokrijemo s plitvim pekačem.

Francosko štruco pečemo 15 minut pri 240 stopinjah. Nato vzamemo iz pečice pekač z nizkim robom, ki ga uporabljamo za pokrov, poškropimo štruco z vodno pršilko, zmanjšamo temperaturo v pečici na 200 stopinj in pečemo kruh še 15 minut. Na polovici pečenja štruco še enkrat poškropimo z vodo.

Pečeno francosko štruco preložimo na rešetko, da se ohladi.

recept-bageta

francoska-struca-recept

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top