Pasta Carbonara je ena najbolj priljubljenih italijanskih jedi, znana po svoji kremasti omaki brez uporabe smetane, kjer glavne sestavine ostajajo guanciale, jajca in pecorino.
Sestavine za omako Carbonara 3 osebe:
150 guanciale, 6 jajc, sol, poper, 40-50 g pecorina
špageti

Postopek priprave omake Carbonara
Za popolno pasta carbonara izberemo kakovosten guanciale in staran pecorino, saj prav avtentične sestavine ustvarijo bogat okus te preproste, a izjemne testeninske specialitete. Guanciale narežimo na majhne kocke (cca. 0,5 cm). V vroči ponvi (brez olja) jih pražimo počasi na srednji temperaturi, dokler ne postane zlato hrustljave in ne izpustijo maščobe (približno 5 minut).

Guanciale poberemo s penovko iz posode in jih odložimo na krožnik s papirnato brisačo, ki bo popivnala odvečno maščobo.
Guanciale je italijanska sušena svinjska ličnica. Gre za tradicionalno sestavino v avtentični carbonara omaki.
V večjem loncu zavremo osoljeno vodo in po navodilih z embalaže skuhamo špagete. Ko so špageti skuhani, jih precedimo. Prihranimo skodelico vode v kateri smo skuhali špagete.
V skledici stepemo 2 jajci in 4 rumenjake. Vmešamo nariban pecorino narahlo solimo in dobro popopramo.
Odcejene testenine dodamo v ponev v kateri smo popekli guanciale in jih dobro premešamo, da se obložijo z maščobo.
Vmešamo jajčno omako in počasi prilivamo vročo vodo (cca. 1,5-2 dcl) v kateri so se kuhali špageti. Ves čas mešamo, da se ustvari kremasta tekstura.
Kako postrežemo špagete Carbonara?
Za najboljšo izkušnjo postrezite pasta carbonara takoj po pripravi, ko je omaka še svilnato kremasta in polna svežine okusa. Špagete Carbonara predevamo na krožnike in jih še dodatno potresemo z naribanim pecorinom in sveže mletim poprom.


Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.


