Rimski njoki (»gnocchi alla romana«) so tradicionalna rimska jed, ki je še posebej priljubljena v italijanski pokrajini Lacij (Lazio). Po izgledu in okusu so rimski njoki precej drugačni od klasičnih, saj so narejeni iz zdrobove moke, mleka in sira pecorino, pa tudi pripravljeni so drugače, saj se ne kuhajo v vodi, temveč se pečejo v pečici. Običajno se postrežejo kot samostojna jed z omako iz masla in sira pecorino ali pa kot priloga različnim jedem z omakami.
Sestavine za rimske njoke (za 4 osebe):
8 dl mleka
1,5 žličke soli
¼ žličke popra
¼ žličke naribanega muškatnega oreščka
50 g masla
200 g zdroba
4 žlice naribanega sira pecorino
2 jajci
Sestavine za preliv:
3 žlice oljčnega olja
40 g masla
sir pecorino
Kako naredimo rimske njoke?
V loncu segrejemo mleko. Ko mleko zavre, zmanjšamo temperaturo in v lonec vmešamo še sol, poper, muškatni orešček, maslo in zdrob. Zdrob med stalnim mešanjem kuhamo približno 5 minut.
Ko je zdrob skuhan, ga odstavimo. Počakamo, da se malce ohladi, nato pa vanj vmešamo sir pecorino in razžvrkljana rumenjaka.
Na ravno površino razgrnemo folijo za živila (približno 50 cm v dolžino). Polovico zdrobove mase prelijemo na folijo in jo vzdolžno razporedimo v obliki svaljka. S pomočjo folije nato oblikujemo svaljek premera približno 4 cm. Postopek ponovimo še z drugo polovico zdrobove mase. Tako narejena svaljka naj se, zavita v folijo, vsaj eno uro ohlajata v hladilniku.
Ohlajena svaljka preložimo na kuhinjsko desko, ju odvijemo in razrežemo na približno 1 cm debele rezine. Nato rezine razporedimo po rahlo naoljenem pekaču, in sicer tako, da se med seboj nekoliko prekrivajo. Po površini jih premažemo z mešanico segretega masla in oljčnega olja, nato pa potresemo z grobo naribanim sirom pecorino.
Pekač prestavimo v pečico, ki smo jo segreli na 190 °C. Po 30 minutah temperaturo v pečici povišamo na 240 °C in njoke zapečemo do zlatorjave skorje (približno 5 minut).
Rimski njoki se postrežejo kot predjed skupaj s solato ali pa kot priloga mesnim jedem z omako.