Popečeni bučni njoki z žajbljevo omako - Kuharski recepti - Okusno.si

Popečeni bučni njoki z žajbljevo omako

Sestavine za njoke:

  • 1 srednje velika hokaido buča (približno 600 g bučnega pireja)
  • 250–300 g moke (gladka ali tipa 00, odvisno od vlage buče)
  • 30 g  naribanega parmezana
  • 1 jajce
  • sol po okusu, muškatni orešček

Za preliv:

  • 50 g masla
  • 10–12 listov svežega žajblja

Kako naredimo bučne njoke?


1. Priprava bučnega pireja

Hokaido bučo operite, prerežite na polovico in odstranite semena. Bučo narežite na manjše kose in jih pecite v pečici, segreti na 200 °C, približno 30–40 minut, dokler se ne zmehčajo. Po peki bučo ohladite, odstranite lupino (če želite, jo lahko pustite, saj je užitna) in z mešalnikom ali vilicami pretlačite v gladek pire.

bučni pire

2. Priprava testa
Bučni pire prestavite v večjo posodo. Dodajte jajce, nariban parmezan, ščepec soli, muškatni oreške in postopoma vmešavajte moko. Testo nežno mešajte in gnetite, dokler ni mehko in ravno prav kompaktno – ne sme biti preveč lepljivo, a tudi ne pretrdo. Če je bučni pire bolj voden, boste morda potrebovali več moke.

3. Oblikovanje njokov
Delovno površino rahlo posujte z moko. Testo razdelite na več delov in iz vsakega oblikujte dolge svaljke debeline prsta. Svaljke narežite na manjše koščke (2–3 cm). Po želji lahko vsak njok oblikujete z vilicami, da dobite značilne črtaste vzorce.

4. Kuhanje njokov
Njoke kuhajte v večji količini osoljene vrele vode. Ko priplavajo na površje, jih kuhajte še 1–2 minuti, nato jih s penovko prestavite na cedilo in dobro odcedite.

Priprava preliva in postrežba

V večji ponvi segrejte maslo, da se rahlo zlato obarva (pazite, da ne zažgete). Dodajte liste žajblja in jih na hitro popražite, da postanejo hrustljavi ter maslo prežamejo s svojim vonjem.

Kuhane njoke dodajte v ponev z maslom in žajbljem. Na srednjem ognju jih rahlo pecite, da se zunanjost zlato obarva, in jih občasno premešajte, da se maslo in žajbelj enakomerno razporedijo.

Popečene njoke postrezite takoj, po želji posute s sveže naribanim parmezanom ali pecorinom.

bucni-njoki-zajbljeva-omaka
popečeni bučni njoki v žajbljevi omaki
Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.

Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top