Češnje imam zelo rad. Še posebej tiste, ki se nahajajo v zavitku 🙂 V dober mesec dni trajajoči sezoni češenj nikakor ne smemo zamudi priložnosti za pripravo slastnega češnjevega zavitka, ki je najboljši, če ga pripravimo iz najbolj temnih, sočnih češenj.
Sestavine za testo:
400g moke, 2 žlici olja, 1.5 dcl vode, ščepec soli
Sestavine za nadev:
500 g sveže nepasirane skute, 2 jajci, 1 rumenjak, 4 žlice sladkorja, 1,5dcl kisle smetane, 1dcl sladke smetane, limonina lupina, 1kg češenj, drobtnine, 60 g masla, 1 vrečka (5g) vanili sladkorja
Kako se naredi češnjev zavitek (štrudelj)?
- V posodo presejemo moko. Počasi dolivamo mešanico vode, olja in soli ter mešamo. Ko dobimo povezano maso testa, ga gnetemo tako dolgo, da postane gladko in prožno. Testo zavijemo v folijo in ga pustimo počivati vsaj 30 minut.
- Testo nato razvaljamo na pomokanem prtu do približno 0,5 cm debeline. Nato ga s spodnje strani začnemo raztegovati z rokami. Ta postopek izvajamo tako dolgo, da se površina testa najmanj podvoji in da postane debelina testa skoraj prozorna.
- Zmešamo 2 jajci, 1 rumenjak, vanili sladkor in 4 žlice sladkorja. Ko dobimo penasto zmes, dodamo 500g skute, 1.5dcl kisle smetane, 1dcl sladke smetane, žlčko limonine lupine in vse skupaj dobro premašmo z mešalnikom.
- Po testu s čopičem razmažemo 40 g stopljenega masla.
- Tretjino povrršine premažemo z nadevom nato pa posujemo z izkoščičenimi češnjami.
- Testo začnemo zavijati na tisti strani kjer je nadev.
- Zavitek damo v namaščen pekač (uporabimo lahko tudi peki papir).
- Pečemo pri 180°.
- Po 20 minutah damo zavitek iz pečice in ga premažemo z raztopljenim maslom.
- Pečemo še približno 15-20 minut.
- Še topel zavitek potresemo s sladkorjem v prahu in ga prekrijemo z vlažno krpo.




Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.