Bučkina omaka
Buče so še ena izmed jedi, ki jih v mladosti nisem maral. Verjetno jih je nekdo nekoč pripravil na tako slab način, da me jih je minilo jesti do pred nekaj leti, ko sem jih naredil po svojem okusu. In glej ga, zlomka, od takrat naprej jih jem na zelo različne načine. Tudi če jih skuha kdo drug :-).
Sestavine za bučno omako (za 2 osebi): 2 paradižnika, 1 čebula, 2 stroka česna, 300 g buče, olivno olje, sol, poper, bazilika, 0,5 dcl smetane za kuhanje, drobnjak
Kako naredimo bučkino omako?
Paradižnik narežemo na manjše kose. Čebulo in česen sesekljamo.
Bučo olupimo, odstranimo semenje in narežemo na manjše kose.
Na vročem olju prepražimo čebulo. Ko čebula postekleni, ji dodamo sesekljan česen.
Premešamo, počakamo, da česen zadiši, nato pa dodamo koščke buč in paradižnika. Solimo, popramo ter začinimo z baziliko. Zalijemo z 1 dl vode ali jušne osnove.
Kako dolgo kuhamo bučkino omako?
Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in dušimo 20 min.
Tik pred koncem kuhanja dodamo smetano za kuhanje in na hitro prevremo.
Ko je bučkina omaka skuhana, jo predevamo v mešalnik in na najnižji hitrosti samo na hitro zmešamo, tako da ohrani grobo teksturo.
Bučkino omako potresemo z drobnjakom in ponudimo.