Osnovno idejo za recept sem dobil na Siciliji, kjer je zelo priljubljena njihova »pasta con le sarde«. Razen sardin in praženih drobtin pa ima moj recept s sicilijansko pašto bolj malo skupnega, saj boste v originalni jedi našli še druge sestavine – koromač, rozine, pinjole in inčune. Moja verzija je nekoliko bolj »delavska« in hitrejša za pripravo, saj namesto svežih sardin uporabim kar že skuhane, iz konzerve.
Sestavine za špagete s sardinami (za 2 osebi):
- olivno olje
- 3 stroki česna
- 2 rdeča feferona ali 1 manjša rdeča paprika
- 230 g sardin v oljčnem olju (2 konzervi)
- 2 mladi čebuli
- 1 večja bučka
- 2 pesti rukole
- sol
- 2 žlici krušnih drobtin
- peteršilj

Kako se pripravijo špageti s sardinami?
Česen olupimo. 2 stroka drobno sesekljamo, enega pa pustimo celega.
V ponvi segrejemo nekaj žlic olivnega olja, ki smo mu dodali cel strok česen. Ko česen postekleni, ga odstranimo in dodamo krušne drobtine, ki jih na vročem olju prepražimo do zlatorjave barve. Drobtine predevamo na papirnato brisačo.
Česen, ki smo ga na hitro prepražili, na drobno sesekljamo in primešamo k česnu, ki smo ga že prej sesekljali.
Bučko vzdolžno prerežemo. Z žličko odstranimo sredico s semeni. Vsako polovico še enkrat vzdolžno razpolovimo, nato pa bučko prečno narežemo na tanke koščke.
Sardine predevamo iz konzerve na desko in narežemo na približno 1 cm velike koščke. Olje prihranimo.
Na srednji temperaturi segrejemo ponev. Prilijemo olje iz konzerve. Dodamo sesekljan česen. Ko česen postekleni, dodamo sesekljane feferone, ki smo jim odstranili semena. Namesto feferonov lahko uporabimo tudi rdečo papriko. Vse skupaj na hitro še malce prepražimo.
Dodamo narezane bučke in solimo po okusu. Povišamo temperaturo in med mešanjem pražimo še dobro minuto, da se bučke nekoliko popečejo. Dodamo narezano mlado čebulo, premešamo in pražimo še 1 minuto.
Dodamo narezane sardine, zmanjšamo temperaturo in vse skupaj narahlo premešamo. Po minuti odstavimo ponev s štedilnika in vmešamo dve pesti rukole.

V osoljeni vreli vodi skuhamo špagete po navodilih iz embalaže. Ko so špageti skuhani, jih odcedimo in zmešamo z omako s sardinami. Prelijemo jih še z nekaj brizgi najboljšega olivnega olja, ki ga imamo doma. Po vrhu potresemo prepražene drobtine in sesekljan peteršilj.

