Bistvo res odlične makovke je, da ima mlečen okus, da je ravno prav sladka, da ima mehko in ne zbito sredico ter da je skorjica ravno
prav zapečena. In da ne pozabim, seveda je zelo pomembno tudi to, da je makovka izdatno posuta z makovimi semeni.
Sestavine za 4 makovke (vsaka cca. 170 g):
- 400 g bele moke
- 2,7 dcl mleka
- 1 žlička kvasa (4g)
- 3 žličke sladkorja
- 1/2 žličke soli
- 30 g masla
- makova semena
Sestavine za premaz:
- 1 žlička masla
- 3 žlice mleka
Kako naredimo domače makovke?
Moko presejemo v večjo skledo. Dodamo sladkor in kvas ter premešamo. Prilijemo mlačno mleko in stopljeno maslo ter dodamo sol. Vse skupaj premešamo in mesimo tako dolgo, da dobimo gladko in prožno testo.
Skledo pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro, da testo naraste na dvojno velikost. Testo preložimo na pomokano desko in ga razrežemo na 4 enake dele. Nato pa vsak del razdelimo še na tri enake dele. Pri tem si pomagamo s tehtnico. Vsak del nežno razvaljamo v obliko svaljka dolgega približno 25 cm. Testo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še vsaj 45 minut.
Iz treh svaljkov naredimo pletenko (vrhove 3 svaljkov združimo nakar iz njih spletemo kito).
V manjši kozici na nizki temperaturi nizki temperaturi stopimo žličko masla. Odstavimo in primešamo 3 žlice mleka. S to mešanico s pomočjo čopiča premažemo zgornji del pletenk. Izdatno jih potresemo z makom.
Kako dolgo pečemo makovke?
4 pletenke prestavimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo jih 10 minut v pečici, ki smo jo ogreli na 200 stopinj. Po 10 minutah zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj in damo pod pekač nizko posodo z vrelo vodo, da naredimo nekakšno parno pečico. Makovke pečemo še 10 minut.
Ko so pečene, jih preložimo na rešetko, da se ohladijo.