Makovke - makove pletenke - Kuharski recepti - Okusno.si

Makovke – makove pletenke

Bistvo res odlične makovke je, da ima mlečen okus, da je ravno prav sladka, da ima mehko in ne zbito sredico ter da je skorjica ravno
prav zapečena. In da ne pozabim, seveda je zelo pomembno tudi to, da je makovka izdatno posuta z makovimi semeni.
Sestavine za 4 makovke (vsaka cca. 170 g):

  • 400 g bele moke
  • 2,7 dcl mleka
  • 1 žlička kvasa (4g)
  • 3 žličke sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 30 g masla
  • makova semena

Sestavine za premaz:

  • 1 žlička masla
  • 3 žlice mleka

Kako naredimo domače makovke?

Moko presejemo v večjo skledo. Dodamo sladkor in kvas ter premešamo. Prilijemo mlačno mleko in stopljeno maslo ter dodamo sol.  Vse skupaj premešamo in mesimo tako dolgo, da dobimo gladko in prožno testo.

Skledo pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro, da testo naraste na dvojno velikost. Testo preložimo na pomokano desko in ga razrežemo na 4 enake dele. Nato pa vsak del razdelimo še na tri enake dele. Pri tem si pomagamo s tehtnico. Vsak del nežno razvaljamo v obliko svaljka dolgega približno 25 cm. Testo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še vsaj 45 minut.

testo-za-makovke

Iz treh svaljkov naredimo pletenko (vrhove 3 svaljkov združimo nakar iz njih spletemo kito).

kako naredimo pletenko

testo premazemo z maslom

V manjši kozici na nizki temperaturi nizki temperaturi stopimo žličko masla. Odstavimo in primešamo 3 žlice mleka. S to mešanico s pomočjo čopiča premažemo zgornji del pletenk. Izdatno jih potresemo z makom.

posujemo z makom

Kako dolgo pečemo makovke?

4 pletenke prestavimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo jih 10 minut v pečici, ki smo jo ogreli na 200 stopinj. Po 10 minutah zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj in damo pod pekač nizko posodo z vrelo vodo, da naredimo nekakšno parno pečico. Makovke pečemo še 10 minut.

Untitled design 10

Ko so pečene, jih preložimo na rešetko, da se ohladijo.

domace makovke

recept makovke

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top