Sestavine za pripravo makovega peciva:
- 3 jajca
- 100 g sladkorja
- 1 vanili sladkor
- 150 g moke moke
- 1 vrečka pecilnega praška
- 150 g mletega maka
- 1 dcl olja
- 2 dcl mleka
- 0,03 ruma
- 700 g jabolk
Sestavine za čokoladni preliv:
- 70 g jedilne čokolade
- 25 g masla
Postopek priprave makovega peciva
Jabolka olupimo in na grobo naribamo.
Z mešalnikom zmešamo jajca, sladkor in vanili sladkor. Med mešanjem počasi prilivamo olje, nato še mleko.
Dodamo presejano moko, ki smo ji vmešali pecilni prašek in mak.
Po kakšni minuti mešanja, ko se sestavine dobro povežejo, primešamo še rum in naribana jabolka.
Kako dolgo pečemo makovo pecivo?
Testo enakomerno razdelimo po namaščenem pekaču.
Pecivo pečemo približno 40 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C. Ali je pecivo že dovolj pečeno preverimo z lesenim zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredo testa. V kolikor so na zobotrebcu sledovi testa, pomeni, da pecivo še ni dovolj pečeno.
Priprava čokoladnega preliva
V posodi nad soparo raztopimo na koščke razdrobljeno čokolado in maslo. Mešamo tako dolgo, da se obe sestavini lepo povežeta med seboj. Z raztopljeno čokolado premažemo ohlajeno pecivo.
Pecivo je najbolj slastno, če odleži preko noči v hladilniku in se ga lotimo šele naslednji dan.