Češnje imam zelo rad. Še posebej tiste, ki se nahajajo v zavitku 🙂 V dober mesec dni trajajoči sezoni češenj nikakor ne smemo zamudi priložnosti za pripravo slastnega češnjevega zavitka, ki je najboljši, če ga pripravimo iz najbolj temnih, sočnih češenj.
Sestavine za testo:
400g moke, 2 žlici olja, 1.5 dcl vode, ščepec soli
Sestavine za nadev:
500 g sveže nepasirane skute, 2 jajci, 1 rumenjak, 4 žlice sladkorja, 1,5dcl kisle smetane, 1dcl sladke smetane, limonina lupina, 1kg češenj, drobtnine, 60 g masla, 1 vrečka (5g) vanili sladkorja
Kako se naredi češnjev zavitek (štrudelj)?
- V posodo presejemo moko. Počasi dolivamo mešanico vode, olja in soli ter mešamo. Ko dobimo povezano maso testa, ga gnetemo tako dolgo, da postane gladko in prožno. Testo zavijemo v folijo in ga pustimo počivati vsaj 30 minut.
- Testo nato razvaljamo na pomokanem prtu do približno 0,5 cm debeline. Nato ga s spodnje strani začnemo raztegovati z rokami. Ta postopek izvajamo tako dolgo, da se površina testa najmanj podvoji in da postane debelina testa skoraj prozorna.
- Zmešamo 2 jajci, 1 rumenjak, vanili sladkor in 4 žlice sladkorja. Ko dobimo penasto zmes, dodamo 500g skute, 1.5dcl kisle smetane, 1dcl sladke smetane, žlčko limonine lupine in vse skupaj dobro premašmo z mešalnikom.
- Po testu s čopičem razmažemo 40 g stopljenega masla.
- Tretjino povrršine premažemo z nadevom nato pa posujemo z izkoščičenimi češnjami.
- Testo začnemo zavijati na tisti strani kjer je nadev.
- Zavitek damo v namaščen pekač (uporabimo lahko tudi peki papir).
- Pečemo pri 180°.
- Po 20 minutah damo zavitek iz pečice in ga premažemo z raztopljenim maslom.
- Pečemo še približno 15-20 minut.
- Še topel zavitek potresemo s sladkorjem v prahu in ga prekrijemo z vlažno krpo.