Ne boste verjeli, ampak ko se spomnim na čufte (mesne kroglice v paradižnikovi omaki), vedno pomislim na šolsko menzo. Hrana na splošno ni bila bog ve kaj, ampak čufti so bili pa res zakon.
Sestavine za mesne kroglice ali čufte v paradižnikovi omaki (za 4 osebe): 100 g riža, olje, 1 čebula, 2 stroka česna, 400 g mletega mešanega mesa, 1 jajce, sol, poper, majaron, 2 vejici peteršilja, moka, 0,5 l paradižnikovega pireja, 1 žlička sladkorja, bazilika
Kako se naredijo čufti v paradižnikovi omaki ?
- V 1,5dcl osoljene vrele vode damo 1 dcl riža. Na rahlem ognju kuhamo približno 6 minut. Riž odstavimo še predno je kuhan do konca.
- Na olju prepražimo čebulo. Ko zarumeni dodamo 2 narezana stroka česna. Pražimo toliko da česen zadiši. Odstavimo in ohladimo.
- V posebni posodi zmešamo 400 g mletega mesa, 1 jajce, poper, sol in peteršilj. Zmesi dodamo riž in prepraženo čebulo s česnom. Oblikujemo kroglice.
- Kroglice na hitro popečemo na vročem olju.
- Kroglice (čufte) damo v pekač.
- Vse skupaj zalijemo s paradižnikovo omako, ki smo jo naredili iz paradižnikovega pireja v katerega smo dodali žličko sladkorja, pol žličke soli ter baziliko.
- Pečemo 30 min v pečici, ki smo jo ogreli na 220
- Čufte postrežemo s pire krompirjem.
Dober tek!
Čufti: izvor, sestavine, priprava, serviranje
Čufti v paradižnikovi omaki bi bila jed srbskega izvora. Čufti se običajno postrežejo s prilogo iz pire krompirja. Ćufti so narejeni iz mešanice mlete govedine in svinjine ter začinjeni s česnom, papriko in včasih svežim peteršiljem.
Čufte pripravimo tako, da mleo meso oblikujemo v majhne mesne kroglice, ki jih na hitro popečemo v ponvi, nato pa jih dušimo v paradižnikovi omaki. Čufti so priljubljen obrok za kosilo in večerjo. Čufti se zelo pogosto postrežejo tudi z rižem ali različnimi testeninami. Čufte lahko postrežete tudi kot predjed ali pa kot prilogo k večjemu obroku.
Zelo pomaga