“Pasta alla boscaiola” izvira s severnega dela Italije – Lombardije, Piemonta in Toskane. Pri nas ni ravno v navadi, da bi jurčke mešali s paradižnikovo omako, a ko poskusiš to tradicionalno italijansko jed, ki bi jo v slovenščini lahko imenovali »gozdarska pašta« (ime izhaja iz besede »boscaiola«, kar v italijanščini pomeni »gozdar«), ugotoviš, da se okusi gob, paradižnika in prekajene pancete med seboj zelo lepo povežejo.
Sestavine za 4 osebe:
150 g prekajene pancete v kockah
300 g jurčkov
oljčno olje
200 g šalotke
4 stroki česna
1 dl belega vina
3 žlice paradižnikove mezge
3 dl jušne osnove
timijan
sol, poper
parmezan
peteršilj
V ponvi med mešanjem počasi popečemo panceto. Popečeno panceto poberemo iz ponve in jo preložimo na papirnato brisačo, da odteče odvečna maščoba.
Jurčke narežemo na tanke lističe.
V ponvi na oljčnem olju prepražimo sesekljano šalotko in česen. Ko čebula postekleni, v ponev dodamo narezane jurčke. Med mešanjem jih pražimo tako dolgo, da izpari vsa voda, ki jo spustijo, nato pa jih še nekoliko zapečemo.
Prilijemo belo vino in počakamo, da približno polovica vina povre. Dodamo paradižnikovo mezgo in popečeno panceto ter prilijemo jušno osnovo. Začinimo s timijanom, soljo in poprom. Vse skupaj dobro premešamo, nato pa pokrijemo posodo in kuhamo 10 minut.
V osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži skuhamo testenine. Ko so kuhane al dente, jih odcedimo in vmešamo v omako. Vmešamo še pest naribanega parmezana in 1 žlico sesekljanega peteršilja.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.