Gozdarska pašta – pasta alla boscaiola | Kuharski recepti - Okusno.si

Gozdarska pašta – pasta alla boscaiola

“Pasta alla boscaiola” izvira s severnega dela Italije – Lombardije, Piemonta in Toskane. Pri nas ni ravno v navadi, da bi jurčke mešali s paradižnikovo omako, a ko poskusiš to tradicionalno italijansko jed, ki bi jo v slovenščini lahko imenovali »gozdarska pašta« (ime izhaja iz besede »boscaiola«, kar v italijanščini pomeni »gozdar«), ugotoviš, da se okusi gob, paradižnika in prekajene pancete med seboj zelo lepo povežejo.

Sestavine za 4 osebe:
150 g prekajene pancete v kockah
300 g jurčkov
oljčno olje
200 g šalotke
4 stroki česna
1 dl belega vina
3 žlice paradižnikove mezge
3 dl jušne osnove
timijan
sol, poper
parmezan
peteršilj

sestavine - Pasta alla boscaiola

V ponvi med mešanjem počasi popečemo panceto. Popečeno panceto poberemo iz ponve in jo preložimo na papirnato brisačo, da odteče odvečna maščoba.

Jurčke narežemo na tanke lističe.

V ponvi na oljčnem olju prepražimo sesekljano šalotko in česen. Ko čebula postekleni, v ponev dodamo narezane jurčke. Med mešanjem jih pražimo tako dolgo, da izpari vsa voda, ki jo spustijo, nato pa jih še nekoliko zapečemo.

Prilijemo belo vino in počakamo, da približno polovica vina povre. Dodamo paradižnikovo mezgo in popečeno panceto ter prilijemo jušno osnovo. Začinimo s timijanom, soljo in poprom. Vse skupaj dobro premešamo, nato pa pokrijemo posodo in kuhamo 10 minut.

V osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži skuhamo testenine. Ko so kuhane al dente, jih odcedimo in vmešamo v omako. Vmešamo še pest naribanega parmezana in 1 žlico sesekljanega peteršilja.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top