Sladko varianto mlečnega japonskega 🇯🇵 tangzhong kruha sem priredil na primorski način – brez masla in sladkorja ter s pol manj mleka, a z izdatnim brizgom olivnega olja.
Original verzija kruha 🍞 je odlična za sladke namaze (marmelada, med, nutella), k moji verziji pa se najbolj podajo salame, kar pomeni, da je ta kruh zaradi svoje mehkobe in velikosti odličen za sendviče 🥪
Sestavine za japonski kruh na mediteranski način:
- 400 g bele gladke moke
- 1 vrečka kvasa (7g)
- 4 žlice olivnega olga (cca. 25g)
- 1 žlička soli
- 1 jajce
- 120 ml mlačne vode
Sestavine za Tangzhong:
- 30 g bele moke
- 160 ml mleka
V mali ponvici naredimo Tangzhong iz 30 g moke in 160 ml mleka. V posodo stresemo moko, prilijemo mleko in z metlico zmešamo. Pri nizki temperaturi počasi segrevamo in ves čas mešamo. Po kakšnih 3-4 minutah se bodo sestavine lepo povezale v gosto in gladko zmes, ki ji pravimo tangzhong. Predevamo jo v skledico kjer se naj ohladi.
V večji skledi zmešamo vse sestavine za pripravo kruha, vključno z ohlajenim tangzhongom. Jaz namesto rok raje uporabim ročni mešalnik z nastavkom za gnetenje testa. Testo za japonski kruh je namreč precej mokro in ga je z rokami praktično nemogoče pregnesti. Jaz gnetem testo za japonski kruh z ročnim mešalnikom vsaj 10 do 15 minut, in sicer tako dolgo, da dobim gladko in prožno testo.
S krpo pokrijemo posodo s testom in pustimo vzhajati 1,5 ure.
Testo nato prevrnemo na pomokano površino in ga razdelimo na 4 enake dele. Dobimo kose testa, ki tehtajo približno 180 g. Iz vsakega kosa testa oblikujemo kroglico, ki jo od vrha proti dnu ves čas zategujemo z dlanmi, tako, da je testo čim bolj napeto. Kroglice odložimo na pomokano površino in prekrijemo s folijo za živila. Počivajo naj 15 do 20 minut.
Kroglice nato razvaljamo v pravokotnik.
Pravokotnik po daljši stranici in na obeh straneh privijemo navznoter, nato pa ga še zrolamo od spodaj navzgor (glejte spodnji sliki).
Postopek ponovimo še z ostalimi kroglicami testa.
Zvito testo preložimo v pomaščen ozek in visok pekač. Med kosi testa naj bo vsaj 1 cm praznega prostora. Pekač pokrijemo in pustimo vzhajati še od 30-45 minut.
Vzhajano testo premažem po vrhu z olivnim oljem.
Kako dolgo pečemo japonski kruh?
Pekač damo za 20-25 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj. Nato preklopimo na ventilatorsko pečenje, povišamo temperaturo na 190 stopinj in pečemo kruh še 5-10 minut, da dobi lepo zlatorjavo barvo.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.