Krompirjeva musaka je jed, ki nam jo moja mama pripravi najpogosteje, saj jo vsi obožujemo. Ravno zaradi tega, ima krompirjeva musaka zame en tak poseben pridih domačnosti in topline družinskih obrokov. Plast za plastjo preprostih sestavin, kot so krompir, mleto meso, dišeče začimbe in zgornja plast zapečenega krompirja ustvarijo okusno harmonijo. Priprava krompirjeve musake je preprosta, zahteva pa kar nekaj časa. Spodnji recept vam bo pokazal, kako ustvariti musako, ki bo že ob prvem grižljaju postala stalnica na vašem jedilniku.
Sestavine za pripravo krompirjeve musake:
1 kg krompirja, olivno olje, 2 čebuli, 3 stroki česna, 600 g mletega mesa, sol, poper, bazilika, parmezan, 1 jajce, 1.5 dcl kisle smetane, 1 dcl mleka, 60 g parmezana
Kako se naredi krompirjeva musaka?
- V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo drobno narezane stroke česna in mleto meso. Pražimo tako dolgo, da se meso razpusti. Začinimo s soljo, poprom in baziliko. Na šibkem ognju vse skupaj počasi kuhamo 20 minut. Med dušenjem večkrat premešamo.
- Krompir s pomočjo ribežla narežemo na tanke rezine.
- Naoljimo pekač in prekrijemo dno s prvo plastjo krompirja. Krompir posolimo in nanj potresemo mleto meso, ki smo ga predhodno dušili ter potresemo s parmezanom. Meso prekrijemo s plastjo krompirja in še dvakrat ponovimo postopek.
- Zadnjo plast krompirja, prelijemo z mešanico, ki smo jo naredili iz stepenega jajca, kisle smetane, 1dcl mleka in 30g parmezana.
- Pekač prekrijemo z alufolijo in damo v pečico, ki smo jo ogreli na 220°. Pečemo približno 45 minut*.
- Odstranimo alufolijo in pečemo še 15 minut, da se zgornja plast musake zlatorjavo zapeče.
- Krompirjevo musako postrežemo z zeleno solato.
* – čas pečenja je odvisen od vrste krompirja.




Dodatni nasveti za pripravo krompirjeve musake
- Vrsta mesa: Za bolj bogat okus lahko uporabite mešanico govejega in svinjskega mletega mesa.
- Debelina krompirja: Pazite, da so rezine krompirja tanke, saj se bodo tako enakomerno spekle.
- Postrežba: Ko je krompirjeva musaka pečena, jo pustite počivati 5–10 minut, da se plasti utrdijo saj boste tako musako lažje narezali na porcije.
- Priloga: Musaka se odlično poda z zeleno solato.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.
kam spada l dl mleka? V točko 4?
da, hvala za opozorilo