Sestavine za pripravo krompirjeve musake:
1 kg krompirja, olivno olje, 2 čebuli, 3 stroki česna, 600 g mletega mesa, sol, poper, bazilika, parmezan, 1 jajce, 1.5 dcl kisle smetane, 1 dcl mleka, 60 g parmezana
Kako se naredi krompirjeva musaka?
- V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo drobno narezane stroke česna in mleto meso. Pražimo tako dolgo, da se meso razpusti. Začinimo s soljo, poprom in baziliko. Na šibkem ognju vse skupaj počasi kuhamo 20 minut. Med dušenjem večkrat premešamo.
- Krompir s pomočjo ribežla narežemo na tanke rezine.
- Naoljimo pekač in prekrijemo dno s prvo plastjo krompirja. Krompir posolimo in nanj potresemo mleto meso, ki smo ga predhodno dušili ter potresemo s parmezanom. Meso prekrijemo s plastjo krompirja in še dvakrat ponovimo postopek.
- Zadnjo plast krompirja, prelijemo z mešanico, ki smo jo naredili iz stepenega jajca, kisle smetane, 1dcl mleka in 30g parmezana.
- Pekač prekrijemo z alufolijo in damo v pečico, ki smo jo ogreli na 220°. Pečemo 35 minut*.
- Odstranimo alufolijo in pečemo še 15 minut, da se zgornja plast zlatorjavo zapeče.
- Postrežemo z zeleno solato.
* – čas pečenja je odvisen od vrste krompirja.
kam spada l dl mleka? V točko 4?
da, hvala za opozorilo