Krompirjeva musaka je jed, ki nam jo moja mama pripravi najpogosteje, saj jo vsi obožujemo. Ravno zaradi tega, ima krompirjeva musaka zame en tak poseben pridih domačnosti in topline družinskih obrokov. Plast za plastjo preprostih sestavin, kot so krompir, mleto meso, dišeče začimbe in zgornja plast zapečenega krompirja ustvarijo okusno harmonijo. Priprava krompirjeve musake je preprosta, zahteva pa kar nekaj časa. Spodnji recept vam bo pokazal, kako ustvariti musako, ki bo že ob prvem grižljaju postala stalnica na vašem jedilniku.
Sestavine za pripravo krompirjeve musake:
1 kg krompirja, olivno olje, 2 čebuli, 3 stroki česna, 600 g mletega mesa, sol, poper, bazilika, parmezan, 1 jajce, 1.5 dcl kisle smetane, 1 dcl mleka, 60 g parmezana
Kako se naredi krompirjeva musaka?
- V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo drobno narezane stroke česna in mleto meso. Pražimo tako dolgo, da se meso razpusti. Začinimo s soljo, poprom in baziliko. Na šibkem ognju vse skupaj počasi kuhamo 20 minut. Med dušenjem večkrat premešamo.
- Krompir s pomočjo ribežla narežemo na tanke rezine.
- Naoljimo pekač in prekrijemo dno s prvo plastjo krompirja. Krompir posolimo in nanj potresemo mleto meso, ki smo ga predhodno dušili ter potresemo s parmezanom. Meso prekrijemo s plastjo krompirja in še dvakrat ponovimo postopek.
- Zadnjo plast krompirja, prelijemo z mešanico, ki smo jo naredili iz stepenega jajca, kisle smetane, 1dcl mleka in 30g parmezana.
- Pekač prekrijemo z alufolijo in damo v pečico, ki smo jo ogreli na 220°. Pečemo približno 45 minut*.
- Odstranimo alufolijo in pečemo še 15 minut, da se zgornja plast musake zlatorjavo zapeče.
- Krompirjevo musako postrežemo z zeleno solato.
* – čas pečenja je odvisen od vrste krompirja.




Dodatni nasveti za pripravo krompirjeve musake
- Vrsta mesa: Za bolj bogat okus lahko uporabite mešanico govejega in svinjskega mletega mesa.
- Debelina krompirja: Pazite, da so rezine krompirja tanke, saj se bodo tako enakomerno spekle.
- Postrežba: Ko je krompirjeva musaka pečena, jo pustite počivati 5–10 minut, da se plasti utrdijo saj boste tako musako lažje narezali na porcije.
- Priloga: Musaka se odlično poda z zeleno solato.
kam spada l dl mleka? V točko 4?
da, hvala za opozorilo