Špageti z bolonjsko omako – Špageti Bolognese | Okusno.si

Špageti z bolonjsko omako – Špageti Bolognese

»Spaghetti bolognese«, ki izvirajo iz italijanske Bologne, so večna klasika in meni najbolj priljubljena jed iz testenin. Pripravljeni so iz mletega mesa, paradižnikove omake in zelišč, kot so bazilika, origano, peteršilj in lovorov list. Res je, da lahko bolonjsko omako na hitro naredimo že v približno 30 minutah, a če želimo, da se razvijejo tisti pravi okusi, jo je na nizki temperaturi potrebno kuhati vsaj kakšni 2 uri. Verjetno ni potrebno posebej poudariti, da se špageti po bolonjsko postrežejo z izdatno mero naribanega parmezana.

Sestavine za pripravo bolonjske omake (4 osebe): olivno olje, 2 čebuli, 3 stroki česna, 500 g mletega mešanega mesa (svinjsko in goveje), 1 žlička mlete sladke paprike, 0,5 dcl belega vina, 1 korenček (cca. 80 g), 60 g stebelne zelene, sol, poper, lovorjev list, 1 pločevinka (400 g) pulpe iz drobno sesekljanega paradižnika, peteršilj, parmezan

Kako se naredi bolonjska omaka?

Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in počasi pražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo mleto meso. S kuhalnico ves čas obračamo meso in ga drobimo, tako da nimamo grudic. Ko je meso prepraženo, dodamo 1 žličko mlete rdeče paprike, prilijemo 0,5 dcl vina in premešamo. Počakamo da vino povre.

Primešamo nariban korenček in sesekljano stebelno zeleno. Solimo in popramo po okusu. Dodamo lovorjev list. Zalijemo z 2,5 dcl vode, pokrijemo s pokrovko in pri nizki temperaturi kuhamo 30 minut. Vmes večkrat premešamo.

Dodamo paradižnikovo pulpo in 1 žličko sladkorja ter kuhamo še saj 15 minut. Ko je bolonjska omaka kuhana, vmešam nekaj sesekljanega peteršilja.

V osoljeni vreli vodi skuhamo špagete po navodilih z embalaže. Ko so špageti skuhani, jih precedimo. Serviramo jih v globoke krožnike, prelijemo z bolonjsko omako in potresemo s parmezanom.

priprava bolonjske omake

priprava bolonjske omake

špageti bolognese recept

špageti bolognese recept

bolonjska omaka recept

bolonjska omaka recept

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

1 komentar

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top