Kam s starim kruhom? Nikakor ne v smeti! Zmeljite ga v krušne drobtine ali pa naredite kruhove cmoke.
Sestavine za pripravo kruhovih cmokov: 500 g belega kruha (starega 2–3 dni), olivno olje, 2 srednje veliki čebuli, 1 dl mleka, 1 žlica sesekljanega peteršilja, 2 jajci, sol, moka za posip, 1 žlica masla, krušne drobtine
Kako pripravimo kruhove cmoke?
Kruh narežemo na rezine, le-te pa na približno 1 cm velike kocke, ki jih predevamo v večjo skledo, v kateri bomo pripravili cmoke.
V ponvi na olivnem olju med stalnim mešanjem počasi pražimo sesekljano čebulo. Ko dobi čebula zlatorjavo barvo, odstavimo posodo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Nato jo primešamo h kruhovim kockam.
Mleko segrejemo in ga prelijemo čez kruh. Dobro premešamo. Dodamo sesekljan peteršilj, 2 razžvrkljani jajci in rahlo posolimo. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo, da se sestavine lepo povežejo med seboj.
Če je masa premokra, ji primešamo nekaj moke. Z rokami oblikujemo kroglice v velikosti pesti.
Kako dolgo se kuhajo kruhovi cmoki?
Kruhove cmoke kuhamo osoljeni vreli vodi približno 10 minut.

Kuhane cmoke s penovko poberemo iz posode in jih preložimo na krožnik. Zabelimo jih s krušnimi drobtinami, ki smo jih prepražili na maslu.

Kako se postrežejo kruhovi cmoki?
Kruhovi cmoki se kot priloga odlično podajo h golažu ali kakšni drugi mesni jedi z omako.

Slikovni postopek priprave kruhovih cmokov.



Vi sprašujete mi odgovarjamo
Kako oblikovati kruhove cmoke, da se ne razpadejo?
Zmes naj bo enotna, a ne preveč mokra. Cmoke oblikujte z vlažnimi rokami, saj se tako lažje oblikujejo in ne razpadejo.
Ali lahko cmoke skuhamo vnaprej?
Da, cmoke lahko pripravite in skuhate vnaprej. Po kuhanju jih hranite v hladilniku in jih pred serviranjem pogrejte v sopari ali vroči vodi.
Kako preprečiti, da bi se cmoki med kuhanjem razkuhali?
Pomembno je, da je masa dobro povezana (dodajte več jajc ali drobtin po potrebi). Voda naj rahlo vre, ne sme pa divje brbotati, saj to lahko razbije cmoke.
Kako pripraviti brezglutenske kruhove cmoke?
Namesto navadnega kruha uporabite brezglutenski kruh ali drobtine. Preostali postopek ostaja enak.
Ali lahko kruhove cmoke spečemo?
Da, oblikovane cmoke lahko pečete v pečici. Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pecite na 180 °C, dokler niso zlato rjavi.
Katere jedi se najbolje podajo h kruhovim cmokom?
Kruhovi cmoki se odlično podajo k omakam, kot so gobova omaka, golaž, segedin ali pečenka s pečenim sokom. Lahko pa jih postrežete tudi z zelenjavnim ragujem.
Ali se kruhove cmoke lahko zamrzne?
Da, kuhane cmoke lahko zamrznete. Pred uporabo jih pogrejte v sopari ali mikrovalovni pečici.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.