Bulgur in piščanec s hariso - Kuharski recepti - Okusno.si

Bulgur in piščanec s hariso

Bulgur je vrsta polnozrnatega žita in zelo priljubljena sestavina v bližnjevzhodni in sredozemski kulinariki. Po izgledu in načinu priprave je zelo podoben kuskusu, ki ga doma kar precej uporabljamo, po okusu pa ga (vsaj po mojem mnenju) prekaša. Ta recept vključuje še eno manj znano sestavino – hariso. Za tiste, ki je ne poznajo, naj omenim, da gre za severnoafriško pikantno mešanico začimb, ki običajno vsebuje čili, česen, sol in druge začimbe, kot so mleta paprika, koriander in kumina.

Sestavine za 4 osebe:
8 kosov piščančjih stegen
200 g čebule
250 g bučk
oljčno olje
400 g bulgurja
8 dl jušne osnove
svež koriander ali peteršilj

Sestavine za marinado:
80 g jogurta
10 ml limoninega soka
40 ml oljčnega olja
½ žličke soli (5 g)
poper
½ žličke česna v prahu
½ žličke harise
1 žlička dimljene mlete paprike
1 žlička kurkume

V skledici zmešamo jogurt, limonin sok in oljčno olje. Dodamo preostale sestavine za marinado (sol, poper, česen v prahu, hariso, dimljeno mleto papriko in kurkumo) in vse skupaj še enkrat premešamo. S tako pripravljeno marinado premažemo piščančja stegna. Meso naj se v hladilniku marinira vsaj 3 ure.

marinada piščanec

Pečico nastavimo na ventilatorski program in jo segrejemo na 160 °C. Piščančja stegna položimo na rešetke in spodaj podstavimo pekač, ki smo ga obložili z aluminijasto folijo, da nam sok, ki bo med pečenjem kapljal iz mesa, ne bo umazal pečice.

Stegna pečemo približno 30 minut. Nato temperaturo v pečici povišamo na 180 °C in pečemo še 10 minut.

Medtem ko pečemo piščančja stegna, pripravimo bulgur. Čebulo sesekljamo in jo v vroči ponvi na oljčnem olju počasi pražimo do zlatorjave barve. Narahlo jo solimo in predevamo v skledico.

Bučke najprej vzdolžno narežemo na četrtine, nato pa prečno na tanke lističe. Tako narezane bučke popečemo na oljčnem olju. Solimo in popramo po okusu.

Bulgur v jušni osnovi skuhamo po navodilih na embalaži. Nato vanj vmešamo popečene bučke in čebulo. Zabelimo ga z oljčnim oljem in potresemo s svežim sesekljanim koriandrom. V kolikor nimamo koriandra, ga nadomestimo s peteršiljem.

Ko so stegna pečena, jih prestavimo na kuhinjsko desko in narežemo na približno 1 cm debele rezine.

Poleg jedi ponudimo kumarično-jogurtovo pomako (glejte recept za tzatziki).

bulgur piščanec harisa

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top
Okusno3 - Akcija -25%